Title image

Intro

 

Hoe reageren beleggers en ontwikkelaars op kansen die zich in de vastgoedmarkt voordoen? Hoezeer beïnvloedt denken buiten de kaders de weg die zij met hun portefeuille inslaan? En hoe kunnen klanten samen met RNHB eventuele plannen realiseren? Faziel Molai van Ti Groep   transformeerde een kantoorpand in Rijswijk naar een duurzaam, energiezuinig complex met label A++.

2

"Toen ik het kantoorgebouw aan de Polakweg 7 in Rijswijk voor het eerst zag, herkende ik direct het potentieel. Het gebouw was oorspronkelijk zakelijk verhuurd, maar het ontbrak aan liefde en betrokkenheid en kwam niet verder dan energielabel C. Ik zag voor me wat het zou kunnen worden – een levendige hub die de hele buurt naar een hoger niveau zou tillen," vertelt Faziel Molai. Ook de locatie van het pand, gelegen naast de snelweg, maakte het een aantrekkelijke investering door de bereikbaarheid. 

Gedreven door de wens om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de maatschappij, ontplooit Faziel Molai, de eigenaar van Seven in Rijswijk, zijn passie om een omgeving te creëren waarin mensen elkaar ondersteunen. Bij de aankoop van het pand dacht hij aan de toekomstige generaties, in het bijzonder aan zijn kinderen, en stelde zich de vraag: "Hoe zal het zijn voor de volgende generatie?" Deze gedachte vormde de basis van zijn visie op duurzaamheid. 

Een flexibele financieringspartner

Samen met RNHB als financieringspartner nam Faziel het initiatief om zowel het interieur als exterieur van dit pand te transformeren "De expertise en responsiviteit van RNHB gaf me de flexibiliteit om mijn plannen waar nodig aan te passen.’’ Zijn motivatie werd aangewakkerd door de potentie van de prachtige structuren van het gebouw. Hij wilde niet alleen het label van het pand verbeteren, maar ook een balans vinden tussen rendement en duurzaamheid. 

In zijn streven naar verduurzaming van het pand stuitte Molai op uitdagingen. Zo beschikte Faziel niet over de nodige kennis om de duurzame maatregelen te nemen. Hij moest echt in de wereld van verduurzaming duiken, met veel mensen overleggen en een expert op het gebied van duurzaamheid worden.  
 
Het gebouw vroeg om een zorgvuldige afweging van de elementen die zowel kosteneffectief als milieuvriendelijk waren. Door samen te werken met huurders, die een actieve rol speelden in de investeringen en besluitvorming, ontstond er een synergetische relatie. Door de installatie van 2 grote warmtepompen op het dak van het gebouw gecombineerd met zonnepanelen, elektrische laadpalen, ledverlichting en isolatie werd een dusdanige besparing gerealiseerd op de energiekosten van dit object, waardoor weliswaar de servicekosten stegen, maar huurders tegelijkertijd de mogelijkheid kregen om de geïnstalleerde zonnepanelen, laadpalen en warmtepomp te huren, waardoor ze dubbel voordeel behaalden. ‘‘Het pand overtreft nu zijn oorspronkelijke doel van tenminste label A en behaalde het toplabel A++."