Nieuwsoverzicht juli 2020

Focus op Vastgoed nieuwsupdate juli 2020

Belangrijke ontwikkelingen voor wie investeert in vastgoed

Woningmarkt dendert onverminderd door

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Dat stelt de NVM begin juli in de publicatie van haar marktcijfers. Er is werden meer woningen en appartementen boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren: maar liefst 52%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedraagt € 335.000, dat is 8,8% hoger dan een jaar geleden. Het aantal transacties steeg ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar maar daalde licht met bijna 4% in vergelijking met het jaar ervoor. Voornamelijk grotere woningen, zoals vrijstaande en twee-onder-één kappers, bleken populair, evenals woningen op het platteland. Volgens de NVM komt dat niet zozeer door het thuiswerken, maar heeft de coronacrisis een trend die toch al in opmars was, alleen maar versneld. Bekijk de analyse van de woningmarkt hier. 

Oorzaken grote vraag woningmarkt

Vastgoedadviseur Savills stelt in haar Spotlight Residential dat het sterke vertrouwen in de huizenmarkt ten grondslag ligt aan de enorme krapte (of de grote vraag), die voorlopig ook nog wel even blijft. Daarmee biedt het een mogelijk een verklaring voor de nog altijd stijgende cijfers van de NVM. Het aantal eenpersoonshuishoudens is binnen tien jaar tijd met 2% toegenomen (2010-2020) en vooral in steden als Utrecht en Amsterdam blijft de vraag naar meer woningen groot. In 2024 wordt in Nederland een totaal tekort van 400.000 woningen verwacht. Het lage aantal nieuwbouwprojecten, onder andere geremd door Pfas en nu ook de coronacrisis, maakt de vraag alleen maar groter. 
 

Boven Europees gemiddelde

In Nederland stegen de huizenprijzen harder dan in de rest van Europa, stelt het CBS. De prijzen van alle koopwoningen, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), stijgen al sinds begin 2014. Voor het grootste gedeelte gaat het om bestaande koopwoningen. In vergelijking met de Europese Unie stegen de huizenprijzen in Nederland het afgelopen jaar sterker. De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 5,5% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland stegen de huizenprijzen in dezelfde periode met 6,3%. Luxemburg kende met 14% gemiddeld de grootste stijging van de huizenprijzen. Jaar op jaar bezien daalde de huizenprijs alleen in Hongarije.

Amsterdam in de verkoop

Vooral de toename van het aantal te koop aangeboden woningen in Amsterdam valt op. Een mogelijke verklaring  is dat het grote aantal woningen dat anders verhuurd werd aan expats of toeristen (Airbnb) nu niet meer rendabel is. In de hoofdstad heeft vanaf het begin van de lockdown tot half mei een verdubbeling van het aantal te koop aangeboden woningen plaatsgevonden. Deze woningen werden over het algemeen nog steeds voor meer dan de vraagprijs verkocht.

Huurprijzen grote steden gedaald

Ook de prijzen voor huurwoningen worden door de coronacrisis beïnvloed. In het tweede kwartaal van 2020 vond de kleinste prijsstijging in de vrije sector sinds tijden plaats (2,4%). In de grote steden was zelfs sprake van een lichte daling. Dat meldt woningplatform Pararius. In Amsterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 1,4 procent, maar blijven huurwoningen per vierkante meter nog altijd wel het duurst. In Den Haag daalde de huurprijs met 0,5 procent en in Eindhoven met 1,9 procent. In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs met 0,2 procent naar € 16,33 per vierkante meter per maand. In Utrecht was de prijsstijging wat hoger: daar betaalden nieuwe huurders 5,6 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2019, € 17,81 per vierkante meter per maand. In Middelburg was de prijsdaling het sterkst met 8,9%.
 

Consumentenvertrouwen huizenmarkt

De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt vanaf de tweede helft van 2020 een prijsdaling van Nederlandse koopwoningen. Ook het consumentenvertrouwen in Nederland is sinds de komst van het coronavirus gedaald, maar neemt beetje bij beetje weer toe. Dat stellen o.a. Vereniging Eigen Huis en het CBS. Vond 48% van de Nederlanders het in april nog een slechte tijd om een huis te kopen, in mei was dat alweer 42%. Het percentage mensen dat de huidige situatie juist gunstig vindt om een huis te kopen is iets toegenomen van 14% naar 15%. Dit heeft volgens Vereniging Eigen Huis vooral te maken met de huidige, nog altijd lage, hypotheekrente.

 

Commercieel vastgoed: klappen en meevallers

In de horeca, industrie, automotive en voor veel non-food retailzaken heeft de coronacrisis voor een sterke omzetdaling gezorgd, die minstens nog een jaar aanhoudt, stelt Rabobank. Zo komt de omzetdaling van de horeca en autohandel neer op 70% ten aanzien van wat er vorig jaar in dezelfde periode in deze sectoren werd verdiend. 
 
Voor retailers geldt dat zij nog meer dan voor de coronacrisis moeten inzetten op digitaal om te kunnen overleven. De winkel zal meer en meer een showroom worden, terwijl het oriënteren en kopen online plaatsvindt. Sommige sectoren profiteerden ook van de coronacrisis. Zaken waar goederen werden opgeslagen of gedistribueerd, draaiden overuren. Supermarkten kregen het door de sluiting van horecazaken drukker. De lokale bakker of slager leek het even drukker te krijgen, maar mist ook omzet van goederen die anders aan de horeca werden geleverd. Het is afwachten of een consument ook nog voor deze lokale speciaalzaken kiest als de coronacrisis voor ontslag zorgt.
 
Van grootschalige faillissementen is volgens de Rabobank nog geen sprake. Om dat zo te houden, moeten de steunmaatregelen van de overheid stap voor stap uitgefaseerd worden en ondernemers de tijd krijgen om op een andere manier te ondernemen.