Buy-to-let wordt vergruisd, maar groei is er niet minder om

   3 min. leestijd

Ondanks het slechte imago waar de particuliere huursector mee kampt, is het aantal particuliere beleggers sterk gegroeid. Het aandeel van aankopen door particuliere beleggers aan de totale woningaankopen steeg bijvoorbeeld in Rotterdam tussen 2015 en 2018 van onder de 10% naar meer dan 20%, blijkt uit onderzoek van het Kadaster en de Universiteit van Amsterdam. FD sprak onder andere met Ivo Knottnerus, CEO van RNHB, over deze ontwikkeling. 

Starters zouden er, bij gebrek aan eigen vermogen, niet meer tussen komen op de huizenmarkt, en gedwongen zijn torenhoge huren te betalen. Extreme voorbeelden van beleggers die huizen opdelen in piepkleine hokken en daar veel geld voor vragen, domineren de discussie. Overheden zoeken naar mogelijkheden de opkomst van beleggers een halt toe te roepen. Zo wil Amsterdam een zelfbewoningsplicht voor beleggingswoningen invoeren.

Stijgende huizenprijzen

De beleggers zelf vinden dat de excessen te veel worden uitgemeten. Ze benadrukken dat de meesten van hen redelijke huren vragen en de woningen netjes onderhouden. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en vastgoedadviseur Capital Value blijkt dat drie kwart van de huurwoningen van private beleggers bestaat uit sociale woningen.

En er is meer dan één oorzaak voor de wooncrisis. Ook de trek van vooral hoogopgeleiden naar de stad en het schrijnende tekort aan nieuwbouw spelen een belangrijke rol. Door de lage rente kunnen beleggers hun geld nergens anders investeren, en gebruiken ze de woningen bijvoorbeeld als pensioenvoorziening.

Uit onderzoek van het Kadaster en de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de prijzen in wijken waar beleggers actief zijn hoger liggen dan elders. Al valt een direct oorzakelijk verband volgens de onderzoekers niet te bewijzen. Volgens Johan Conijn, emeritus hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam, concurreren beleggers bovendien met starters. Hij haalt cijfers van het CBS aan waaruit blijkt dat de woningen die van de koop naar de huursector gaan, voornamelijk in de lagere prijsklassen zitten.

Speciale buy-to-let hypotheekaanbieders

In Nederland kwam in 2015 voor het eerst een hypotheek op de markt die speciaal voor de kleinere woningbelegger is, toen de Haagse zakenbank NIBC zijn pijlen op deze markt richtte. 'Voor kleine beleggers was er niet zoveel', zegt Dirk van den Beukel, die binnen NIBC verantwoordelijk is voor de buy-to-let-activiteiten. 'Er waren gespecialiseerde financiers voor grote transacties, en hypotheken voor eigen woonhuizen.'

Naast NIBC, dat ongeveer €655 mln heeft uitstaan, is ook RNHB al een tijd actief. De voormalige Rabo-dochter heeft zo'n €1,8 mrd aan buy-to-let gefinancierd. Volgens Ivo Knottnerus, topman van RNHB, is er de laatste jaren een switch geweest. 'Je ziet steeds meer kleine ondernemers en zzp'ers die in huizen gaan investeren om vermogen op te bouwen, voor bijvoorbeeld hun pensioen.'  In tegenstelling tot de nieuwe platforms richten NIBC en RNHB zich behalve op professionele ondernemers ook op consumenten.

Dit is een gedeelte uit het artikel wat oorspronkelijk op fd.nl werd gepubliceerd. Klik hier voor het hele artikel. Let op, dit artikel staat achter een paywall.