Negatieve spaarrente: investeren dan maar?

  2 min. leestijd

In 2008 was het nog mogelijk om jaarlijks 5 procent rente over je spaargeld te ontvangen. Die tijd is allang geweest. ABN AMRO is de eerste grootbank die de spaarrente op 0 procent zette. Dat zet mensen aan het denken: wat doe ik met vermogen dat ik op korte termijn niet nodig heb, of wat ik opzij wil zetten voor later?

Lage spaarrente

De spaarrente daalt al sinds 2012. Halverwege 2019, toen de spaarrente naar zo’n 0,03% ging, verklaarden economen nog te verwachten dat de spaarrente niet echt naar de 0% zou gaan. Met ingang van 1 april 2020 werd dat voor klanten van ABN AMRO met spaartegoeden tot €2,5 miljoen toch realiteit. Klanten met spaartegoeden boven de €2,5 miljoen krijgen een negatieve rente van 0,5%, zo valt in dit artikel van het FD te lezen.

Negatieve spaarrente, anders omgaan met uw geld

Mensen die spaargeld hebben en op zoek zijn naar rendement, kunnen ook iets anders doen dan sparen, menen financieel deskundigen. Zo wordt in een artikel van het AD de optie aangehaald om te beleggen. ‘Spaarders moeten zichzelf wel de vraag stellen: waar spaar ik voor én wanneer heb ik het geld nodig?’, zeggen bijvoorbeeld Gabrielle Bettonville van het Nibud en Joyce Donat van de Consumentenbond.  Beleggen kent vaak een lange adem. ‘Rendement behalen kost tijd en bij beleggen komen risico’s kijken, zoals een deel van de inleg verliezen. Wie dus overweegt om te gaan beleggen, moet zich er wel in verdiepen en een eventueel verlies kunnen dragen’, aldus Donat in het AD. Veel particuliere beleggers kiezen daarom voor een combinatie van sparen en beleggen of spreiden hun beleggingen.

Waarin beleggen?

Wie beleggingen spreidt, spreidt namelijk ook het risico. Beleggen kan in aandelen of obligaties, maar bijvoorbeeld ook in vastgoed. Door een woning te kopen om te verhuren, zodat deze in de toekomst weer verkocht kan worden. Met als doel dat deze in de tussentijd een waardestijging doormaakt. Dat heeft het verleden bij veel woningen uitgewezen, maar Rabobank kwam onlangs ook met een publicatie waarin gesteld wordt dat door het toekomstige woningtekort de huizen alleen maar meer waard worden. Een aantal klanten van vastgoedfinancier RNHB geeft bovendien aan dat vastgoed een belegging is waar ze gevoelsmatig meer grip op hebben, omdat ze het letterlijk kunnen zien en vasthouden.

Het CBS meldde begin 2019 nog dat Nederland 280.000 particulieren telt die in een woning hebben geïnvesteerd. Sjoerd is daar één van. Hij ziet vastgoed als een solide, maar wel een langetermijninvestering: ‘het duurt jaren voordat mijn maandelijkse aflossing en de waardestijging van mijn woning echt kaliber beginnen te krijgen. Toch is het voor mij een manier om uiteindelijk financieel vrij te worden en meer uit mijn vermogen te halen.’

Wilt u weten wat er allemaal bij komt kijken als u wilt investeren in vastgoed? Lees meer blogs

 

Want to create more value yourself?

Profitable investment requires belief in what is possible. We are happy to tell you how our financing can contribute to your goal of creating more value.

 

  Do we make your investment possible? 

Iedere maand tips en trends van onze vastgoedexperts?

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update over de markten waarin wij financieren.

 Alles over investeren in vastgoed

 Marktupdates

 Verhalen van andere investeerders

 

Ja, stuur mij vastgoed-inspiratie  

 

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit.