Banner - Klantverhalen Detail

Urban Climate Architects

Componence Asset List

Investeren in een object waar iedereen aan voorbij loopt, of een concept dat indruist tegen het normaal. Wat beweegt een vastgoedinvesteerder om voor deze strategie te kiezen? Dit keer: Urban Climate Architects uit Delft/Groningen, dat circulair en duurzaam bouwen voor ieder project bereikbaar maakt.

Circulair bouwen in de binnenstad van Delft 

Tim Vermeend is eigenaar van Urban Climate Architects (UCA). Een architectenbureau, gespecialiseerd in het ontwerpen van duurzame en circulaire bouwprojecten. Hij heeft een missie: laten zien dat duurzaam, leefbaar en circulair bouwen overal kan (dus ook in de binnenstad) en niet alleen is voorbehouden aan duurdere woningen. 

12 duurzame appartementen in Delft. ‘Als het hier kan, kan het overal.’ 

Het afgelopen jaar financierde hij bij RNHB 12 appartementen in de binnenstad van Delft. ‘We laten hiermee zien dat onze manier van bouwen in iedere situatie mogelijk is. Niet alleen voor duurdere woningen, maar ook voor het lagere/middensegment.’  

De appartementen dragen bij aan kansen op de woningmarkt. Ze worden verhuurd aan jongeren tussen de 18 en 28 jaar om zo de doorstroming te bevorderen. 

De bouwtechniek: Cross Laminated Timber 

De hoofddraagconstructie is gebouwd met CLT: Cross Laminated Timber. Een relatief nieuwe houtbouwmethode die sinds de jaren ‘90 aan populariteit wint. Houtbouw heeft veel voordelen, zo draagt het bij aan een natuurlijk gereguleerd binnenklimaat en heeft het een prettige uitstraling. Bouwen met CLT is daarnaast een kwalitatief hoogstaande en tegelijk snelle manier van bouwen: ‘het casco stond in 7 dagen.’  

Circulair bouwen bereikbaar voor ieder segmen

‘Tijdens de bouw hebben we een te verwaarlozen afvalstroom’, vertelt Tim. ‘We hergebruiken materialen of leveren die aan anderen. De CO2-uitstoot is nul, mede door de keuze van bouwmateriaal en de manier van bouwen. Het hout is CO2 neutraal, volgens FSC-certificering. 

Ook na oplevering, is de CO2 uitstoot nul: zonnepanelen, een hoogwaardige thermische schil op het dak (sedum dak), bio-based isolatie, oplossingen voor waterretentie en natuurlijk gasloos.  

De appartementen zijn toekomstbestendig: ‘je voldoet aan de hoogste normen, waarmee je als investeerder weet dat je zeker tot 2050 niet voor nieuwe hoge investeringen komt te staan.’ 

Impressie

Waarom er niet vaker op deze manier gebouwd wordt? 

Tim: ‘het is relatief onbekend bij investeerders en er wordt vaak gedacht dat het duur is. Het omgekeerde is waar: het is snel, het is licht, het voldoet aan hoge normen waardoor je op lange termijn minder onderhoud hebt. En gewild, zeker bij de nieuwe generatie, dus goed te verkopen of te verhuren. Ook op langere termijn.’ 

De interesse voor deze manier van bouwen stijgt 

Inmiddels zijn zo’n 20 grote beleggingspartijen naar het project in Delft komen kijken. Deze investeerders willen met eigen ogen zien hoe we dit aanpakken en waar en hoe deze manier van bouwen toe te passen is. Conclusie is meestal: als je voor een (her)bouwproject staat ben je haast gek als je het niet doet.  

Tims Architectenbureau UCA schaalde de afgelopen paar jaar al flink op. Ze ontwierpen ruim 1150 woningen voor projecten in Zoetermeer, Rotterdam, Almere, Apeldoorn en Den Haag. In allerlei segmenten en toepassingen. ‘Bijzonder ook, zoals een gebouw voor dak- en thuislozen.’ Er is onder meer interesse bij grote vastgoedinvesteerders, gemeenten en in de zorgsector. 

Op deze manier is snellere bouw in Nederland mogelijk 

‘Het is jammer dat deze manier van (her)bouwen in Nederland in feite nog in de kinderschoenen staat,’ vindt Tim, ‘niet omdat men zo nodig naar ons moet komen, er zijn meer partijen die dit kunnen. Maar vooral omdat deze manier van bouwen veel issues oplost waar maatschappij en investeerders tegen aanlopen: je kunt snel bouwen in een tijd dat er veel huizen nodig zijn en tegelijk goed zijn voor het milieu. Bovendien een slimme investering in de toekomst. 

Duurzame missie 

Op de vraag waar hij het meest trots op is denkt Tim even na. ‘Woningen neerzetten voor de volgende generatie; dat het lukt om in het huidige systeem woningen neer te zetten die niet belastend zijn voor natuur en omgeving. Door te laten zien dat dit in het lagere en middensegment kan, laat je zien dat het overal kan.’ 

Disclaimer Text

Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit.

Componence Asset List