'Juist nu is verbondenheid van onschatbare waarde' - RNHB

‘Juist nu is verbondenheid van onschatbare waarde’

  2 min. leestijd

Met 50 procent van de kennis, moeten we 100 procent van de besluiten nemen. Dat is wat Mark Rutte vorige week nog in een persconferentie zei. Het is cru, maar waar.

Niemand weet exact hoe hard het Coronavirus om zich heen gaat grijpen, hoeveel besmettingen er dagelijks bij zullen komen en welke verdergaande maatregelen nodig zijn om het virus te bestrijden. Niemand weet hoe lang het openbare leven beperkt blijft tot de eigen voordeur. En ook niemand kan precies zeggen wat de volledige impact zal zijn op de economie en de vastgoedmarkt.

Rigoureuze overheidsmaatregelen zijn nodig om het aantal besmettingen in te dammen, en tegelijkertijd een hard gelag voor ondernemers die onzekere tijden ingaan. Hoe lang moet ik mijn deuren gesloten houden? Ga ik het redden met de financiële buffer die ik in economisch goede tijden heb opgebouwd? Dat geldt niet alleen voor horecaondernemers: lokale retailers, die het een stuk minder druk hebben, zien we eveneens worstelen.

Deze ondernemers, deze winkeliers, al het personeel dat tijdelijk thuiszit zonder werk. Het zijn ook huurders. Ze huren uw bedrijfsruimte óf uw woning. In een tijd waarin we als mens allemaal in hetzelfde schuitje zitten, raken noodzakelijke maatregelen vroeg of laat iedereen. Ook investeerders. Door het hele land zien we initiatieven ontstaan van vastgoedeigenaren die hun huurders helpen. Wij verwachten dat beleggers een deel van de teruglopende inkomsten op korte termijn kunnen opvangen: de afgelopen jaren stonden in het teken van economische voorspoed en goede rendementen. Ook vangen de ingestelde steunmaatregelen voor ondernemers en zelfstandigen de hardste klappen op. Hoe lang de social distancing aanhoudt en waar het naartoe gaat, weet niemand. Dat maakt het ook zo lastig om nu al vooruit te lopen op de precieze (economische) impact.  

Eén ding willen we wél benadrukken: ook in deze tijd zijn we er voor onze klanten en blijven wij u financieren. De kwaliteit van een pand zal daarin bepalend blijven. Dat we kritisch naar de staat van onderhoud, locatie en mogelijkheden van een pand kijken, is daarin niet anders dan voor de komst van het Coronavirus.

Natuurlijk krijgen we als branche met nieuwe uitdagingen te maken: uitdagingen waar we met z’n allen voor staan en die ons inziens enorm positief worden opgepakt. Mocht het tot een moment komen waarop we samen de schouders eronder moeten zetten? Weet dan ook dat wij voor onze klanten klaarstaan om samen met hen naar een oplossing te kijken. Verbondenheid in deze tijd is van onschatbare waarde. 

Namens alle medewerkers van RNHB,
Ivo Knottnerus, CEO 

  1 min.

Service en bereikbaarheid onveranderd ondanks Corona maatregelen 

Lees meer...