Nieuwsoverzicht kwartaal 3

Nieuwsoverzicht kwartaal 3

Belangrijke ontwikkelingen voor de buy-to-let markt

CBS:

'Verondersteld is dat in de jaren 2018 tot en met 2020 de woningbouw in gemeenten met 100 duizend of meer inwoners zal stijgen. Na 2021 zet een daling in, eerst in een snel tempo en daarna in een rustiger tempo.'

Huizenprijzen

In het derde kwartaal 2019 is de transactieprijs van verkochte woningen met 7,2% toegenomen in vergelijking met een jaar eerder tot een gemiddelde prijs van 313 duizend euro. De gemiddelde vierkante meterprijs van een verkochte woning is in een jaar tijd met 5,6% gestegen. Locaties buiten G4-steden worden interessanter, zoals Tilburg, Breda, Arnhem, Nijmegen, Leeuwarden en Enschede. Bekijk gedetailleerde marktinformatie op de site van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM).

Bron: NVM

Bevolkingsgroei

Volgens het CBS groeit de Nederlandse bevolking naar 18,3 miljoen inwoners in 2035. De sterkste groei wordt verwacht in grote en middelgrote steden, zowel binnen als buiten de Randstad.

Lees meer in de prognose 2019 - 2050: woningbouwveronderstellingen. Of bekijk onderstaande video.


 

 

Maatregelen

Onlangs heeft de regering verschillende maatregelen voorgesteld die tot meer onzekerheid in de markt kunnen leiden.  Eén daarvan is de voorgestelde belastingmaatregel box 3. 

Het valt niet te ontkennen dat dit voorstel particuliere verhuurders in een minder aantrekkelijke positie plaatst, maar een investering kan nog steeds zinvol zijn als de verhuurder een hoog huurrendement kan garanderen. Wat is nou precies de impact van het nieuwe box 3-stelsel op vastgoedbezitters, mochten de plannen doorgaan? Op Financial Focus een voorbeeldberekening

Kamerbrief

In een brief aan de Tweede Kamer laat Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken weten dat particuliere beleggers ook belangrijk zijn voor een gezonde woningmarkt.  Zij zorgen voor kapitaal om nieuwbouwwoningen te bouwen en hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een belangrijke ontwikkeling in het middenhuursegment.

Dat starters, mede vanwege de hoge huizenprijzen en vooral in de grote steden, moeite hebben om een geschikte koopwoning te vinden, valt volgens de minister maar op één structurele manier op te lossen: meer bouwen. Een causaal verband met toenemende beleggingen in woningen is er namelijk niet. Zo wijst onderzoek van het Kadaster in samenwerking met het CBS  eveneens uit.

Verhuurders

De particuliere huursector ligt door zijn forse groei in de afgelopen 5 tot 10 jaar onder een vergrootglas. De opkomst van zogenoemde ‘buy-to-let’ beleggers in met name de grote steden heeft tot tientallen media-artikelen en onderzoeksrapporten geleid. Toch is de particuliere huursector veel diverser dan vaak wordt gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.  Vooral de achterliggende investeringsmotieven en beleggingsstrategieën van particuliere verhuurders, verschillen nogal sterk. Net zoals de omvang van de portefeuilles.  Zo heeft het grootste deel van de particuliere verhuurders een bescheiden aantal woningen; grotere, particuliere verhuurders, met meer dan 50 woningen, zijn in de minderheid.

Woningtekort

In Nederland komen er meer huishoudens bij dan dat er huizen worden gebouwd. Dit zorgt voor krapte op de woningmarkt. De NOS ontwikkelde een app waarmee u kunt zien hoeveel woningen er in uw gemeente te koop staan, en of er in deze gemeente voldoende gebouwd wordt.

Een aanvraag indienen voor uw klant?

  • De aanvraag is geheel vrijblijvend
  • Indienen kan online en duurt maximaal 10 minuten.
  • U ontvangt direct alle informatie om de aanvraag concreet te maken

Dien uw aanvraag in