Huurverhoging en inflatie, hoe ga ik daar als verhuurder mee om?

  2 min. leestijd

Ieder jaar, meestal in juli stijgen de huurprijzen. Dat is een algemeen gegeven. Maar met hoeveel euro mag u de huur jaarlijks eigenlijk laten stijgen? En wat is het verschil als u in de sociale sector of in de vrije sector verhuurt? 

U verhuurt in de sociale sector 

Geheel volgens het puntensysteem, zit er aan de huurprijs van woningen in de sociale sector een maximum. Dat geldt dus ook voor de huurverhoging. U verhuurt een woning in de sociale sector als de huurprijs onder de 737,14 euro blijft. Dit kan een strategische keuze zijn, omdat u bijvoorbeeld aan studenten of mensen met een lager inkomen verhuurt. Jaarlijks mag de huurprijs maar één keer worden verhoogd met een, door de overheid vastgesteld, maximum percentage.  In 2020 lag dit bijvoorbeeld tussen de 5,1 en 6,6%. Het uiteindelijke percentage hangt af van het inkomen van de huurder.   

U verhuurt in de vrije sector 

Verhuurt u in de vrije sector, dan heeft u vrij spel: het is aan u om te bepalen met hoeveel euro u de huur jaarlijks omhoog gooit. Het puntensysteem is in de vrije sector namelijk niet van toepassing. Zodra u nieuwe huurders vindt, spreekt u een bepaalde huurprijs met hen af. U kunt in het contract een indexeringsclausule opnemen of een opslagpercentage vermelden. U spreekt dan van tevoren af met hoeveel procent u de huur gaat verhogen. De indexeringsclausule is een afgeleide van het inflatiecijfers die door het CBS zijn vastgesteld. 

Het CBS heeft een handige rekentool waarmee u ontdekt met hoeveel euro en procent u de huur kunt verhogen als u uitgaat van inflatie.

  > Klik hier 


Ook kunt u ervoor kiezen om elk jaar een nieuw huurcontract te tekenen, waarin u ook een nieuwe huurprijs opneemt. De markt op dat moment bepaalt dan de huurprijs. Het risico wat u hiermee loopt, is dat de huur daardoor opeens te hoog kan uitpakken voor uw huurders.  U kunt dus ook uitgaan van een vast opslagpercentage. 

Anders dan bij een woning in de sociale sector, mag u bij uitzondering tussentijds nog een verhoging doorvoeren. De woning moet dan bijvoorbeeld verbouwd zijn, waardoor de huurders er in comfort flink op vooruit gaan.  

 

Zelf meer waarde creëren?

Rendabel investeren vraagt om geloof in wat er allemaal wél mogelijk is. Wij vertellen u graag hoe onze financiering kan bijdragen aan uw doelstelling om meer waarde te creëren.

 

  Maken wij uw investering mogelijk? 

Ook honderd procent focus op vastgoed?

Exclusieve updates, automatisch in uw mailbox

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update over de markten waarin wij financieren, onze visie hierop  en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.