5 minuten met… Vastgoedlink

block1

5 minuten met… Vastgoedlink

RNHB werkt samen met een breed netwerk van onafhankelijke financiële adviseurs door heel Nederland. Vastgoedlink is daar een van. Vastgoedlink werkt voor zowel professionele als startende vastgoedbeleggers die een vastgoedportefeuille willen uitbreiden of opbouwen. Ze helpen hun klanten onder andere bij financieringen van reeds verhuurd vastgoed, vastgoedtransformaties, projectontwikkeling en bedrijfsfinancieringen.

We spraken met Erik Veurink en Herjan Scheper, twee enthousiaste ondernemers met jarenlange kredietervaring. Hoe ervaren zij hun samenwerking met RNHB? Waarin vinden ze RNHB echt anders dan andere partijen? En wat zijn hun doelen en ambities de komende jaren?

Kunnen jullie Vastgoedlink even voorstellen?

Wij zijn Vastgoedlink, gevestigd in Hoogeveen als onafhankelijke bemiddelaar in zakelijke financieringen. Dat zijn beleggingsfinancieringen, woningen die verhuurd worden en commercieel vastgoed. Ook doen we bedrijfsmatige financieringen, dus ondernemers die vastgoed hebben voor eigen gebruik. We bieden ook een netwerk van investeerders, als iemand een ontwikkeling wil doen of zaken die niet (volledig) bij een bank gefinancierd kunnen worden.

Wat maakt jullie anders in deze markt?

We zijn no-nonsense. Dat zeggen misschien meer mensen, maar ik heb een voorbeeld waaruit dat blijkt: een klant belt op en een uur later zaten we bij hem aan tafel en de volgende dag hadden we een passende oplossing voor hem. We werken wanneer er gewerkt moet worden, dan kunnen we ook echt doorpakken en dat wordt ook echt gewaardeerd door mensen. Snelheid, duidelijk aangeven wat de (on)mogelijkheden zijn. Als iets een lastig verhaal is, geven we dat ook gewoon aan. Het gaat ons erom om uiteindelijk de beste oplossing te bieden aan de klant.

Kunnen jullie iets meer vertellen over jullie geschiedenis?

We zijn gestart op 1 april vorig jaar. In het begin hebben we veel commerciële vastgoedfinancieringen gedaan, ook bij RNHB. Toen de rente omhoogging en de interesse van beleggers veranderde, nam ook de vraag naar commercieel vastgoed af. Maar we hebben gelukkig een jarenlange zakelijke achtergrond bij ING waardoor we vrij makkelijk ons meer op bedrijfsmatige financieringen konden richten. We proberen ook lokale samenwerkingen te zoeken, met bijvoorbeeld hypotheekkantoren. We doen zelf eigenlijk alle financieringen behalve eigen woning financieringen.

Wat zijn de doelen en ambities van Vastgoedlink?

We werkten voorheen bij een grote organisatie waar alles tot in de puntjes geregeld was. Hierbij kwamen echter ook targets, lijstjes en acties kijken. Dit missen we absoluut niet in ons werk. We zijn blij dat we nu op maandagochtend snel kunnen opstarten en meer flexibiliteit hebben in onze vrije dagen. Dit geeft ons veel voldoening. We vinden het belangrijk dat we klanten kunnen helpen bij het vinden van goede financieringsoplossingen, maar ook dat we plezier hebben in ons werk. Aangezien we beiden een gezin hebben, vinden we het belangrijk om daar tijd aan te besteden. Soms werken we in het weekend of op vakantie, maar het plezier in ons werk en mensen helpen staat altijd voorop. Het is niet ons doel om uit te groeien tot een bedrijf met 40 man in dienst. Wel kunnen we ons voorstellen dat we in de toekomst 1 of 2 mensen aannemen als zij dezelfde visie delen.

Hoe ervaren jullie de samenwerking met RNHB?

Wat we heel prettig vinden, naast de portal en het werken met oud-collega's, is dat de lijntjes bij RNHB erg kort zijn. Bij RNHB zijn ze erg flexibel. We kunnen altijd even bellen of appen, zelfs 's avonds. We kunnen heel snel, soms binnen enkele uren, zaken afhandelen en de juiste stappen zetten. Dat is erg prettig aan deze samenwerking.

Kunnen jullie een voorbeeld geven van een gezamenlijke klantervaring/kredietnemer?

Omdat we pas vorig jaar gestart zijn hebben we nog niet een groot aantal cases afgehandeld, maar er zitten er veel in de pijplijn bij RNHB. Een interessante aanvraag in Deventer kwam onlangs binnen, waarvan we hoorden dat we die konden afhandelen. Dit ging om een winkelportefeuille in het centrum. Na het eerste contact met RNHB konden we de klant binnen een uur vertellen wat hij kon verwachten. De snelheid van die samenwerking is heel fijn. We zijn ook bezig met een project in Zwolle, waarbij een kantoor wordt getransformeerd naar appartementen. We ontvingen hiervoor ook heel snel een voorstel en termsheet van RNHB.

Welke soorten financieringen staan bij jullie het meest op het vizier?

Transformaties en bedrijfsmatig vastgoed. Hier is minder vraag naar bij traditionele grootbanken. De banken maken keuzes en financieren bijvoorbeeld alleen woningen of helemaal niets meer. Maar voor RNHB is commercieel vastgoed een gunstige markt. Als je deze financieringen op een verantwoorde manier kunt structureren en verstrekken liggen hier nog steeds kansen.

Daarnaast zien we dat maatwerk steeds vaker voor komt. RNHB is hier een early adaptor in: na het zien van minder mogelijkheden en minder aanwas, zijn ze op zoek gegaan naar manieren om hun productenpalet uit te breiden.

Hoe speelt RNHB in op huidige ontwikkelingen in de vastgoedmarkt?

RNHB is een stap voor op de concurrentie omdat ze ook bedrijfsmatig vastgoed financieren. Andere concurrenten proberen nu ook in deze markt te komen. RNHB blijft echter continu innoveren, bijvoorbeeld met de introductie van meerdere leningdelen waarmee de klant, als er aan de voorwaarden wordt voldaan, een kleine verhoging kan krijgen zonder alles tegen nieuwe tarieven te hoeven financieren. Daarnaast zijn de aflossingseisen bij RNHB gunstiger dan bij banken, wat de klant meer flexibiliteit geeft.

Hoe speelt Vastgoedlink nog meer in op de markt zoals hij nu is?

Op het gebied van acquisitie zijn we proactief bezig. We bezoeken accounts, gaan lokale samenwerkingen aan met hypotheekkantoren en zijn slim in onze aanpak. Een voorbeeld is een klant van ons die jaarlijks ongeveer 100 bedrijfsunits verkoopt, ook voor eigen gebruik. Wij staan op hun website, waardoor we een constante stroom aanvragen hebben.


Daarnaast hebben we recent ook een aantal financieringsaanvragen gedaan die niet geschikt waren voor een bank, maar wel via particuliere investeerders georganiseerd konden worden. Dit wordt snel verspreid, waardoor mensen weten dat als ze iets geregeld moeten hebben, ze Vastgoedlink moeten bellen.


Een ander groot voordeel is onze locatie in Hoogeveen, aangezien dit een gebied is met weinig aanbieders van dit soort financieringen.

Welke slogan past bij Vastgoedlink?

''Eerst koffie!'' Ik denk dat dat een goede slogan is. We vinden het belangrijk om niet zomaar een financiering te verstrekken, maar om eerst het verhaal erachter te horen. We nodigen mensen uit om bij ons op kantoor te komen. Daar hebben we een scherm en een bord waarop we de situatie kunnen uittekenen. Dan maken we een presentatie en kunnen mensen geïnformeerd de deur uitgaan en weten wat de mogelijkheden zijn.

Ons kantoor voelt ook heel huiselijk aan. Het is warm, gezellig en er is een grote keuken. Dat geeft het gevoel van: eerst koffie en contact maken, voordat we het verhaal horen.

Is dat gebruikelijk in deze industrie?

Misschien heeft het ook te maken met de regio waarin we werken. Ik kan me voorstellen dat het in de Randstad anders is. Je zult bijvoorbeeld niet iemand uit Amsterdam zaken laten doen met iemand uit Groningen. Dat botst misschien.

Maar we zitten in Drenthe en daar past deze persoonlijke en duidelijke aanpak bij. We houden van duidelijkheid, zijn no-nonsense en makkelijk. We zijn heel transparant en zetten gewoon op het bord: dit wordt het. Dit zijn de kosten, dit kun je krijgen. Zo weet de klant waar ze aan toe zijn.

Zou je kunnen zeggen dat jullie eigenlijk een one-stop-shop zijn?

Je kunt voor alle vragen bij ons terecht. We hebben overal een beetje verstand van. Maar we halen altijd de expertise in huis. We zijn niet een verkopend makelaar, we halen de makelaar erbij. Als iemand een huurcontract moet hebben, zorgen we dat we iemand vinden die dat kan opmaken. We zorgen dat we de juiste mensen aan elkaar verbinden. Die bij ons passen, die de kwaliteit leveren die wij leveren, en die ook snel zijn.

Wat voor referentie zou een klant over jullie geven?

‘Die jongens zijn goed bereikbaar. Ze nemen de telefoon altijd op en wat ze vertellen komen ze nog na ook. Ze doen wat ze zeggen en ze zeggen wat ze doen.’

Disclaimer

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit.