Welke kosten maak ik zodra ik ga verhuren?

Welke kosten maak ik als ik ga verhuren? (nieuw)

Gaat u verhuren, dan maakt u ongetwijfeld ook kosten aan uw beleggingspand. Sommige zijn te voorzien, andere komen onverwachts. Welke kosten heeft u doorgaans als particuliere verhuurder? 

Wilt u kopen om te verhuren? Ook dan heeft u te maken met de kosten koper. Dit is een eenmalige kostenpost die goed is te voorzien. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor de notaris, het taxeren van de woning, advieskosten en de afsluitkosten voor een hypotheek. Gaat u eenmaal verhuren, dan bent u op frequente basis kosten kwijt. Sommige kosten u doorberekenen aan uw huurder, zoals gemeentelijke belastingen of verzekeringen. Andere kosten voor het verhuren van de woning komen weleens onverwachts of zijn voor eigen rekening. We lichten de kosten hierna per type toe.

Kosten voor de verhuurder

Beheer 

U kunt het beheer van de woning of het vinden van huurders overlaten aan een verhuurmakelaar. Hiervoor betaalt u wel een maandelijks of eenmalig bedrag.  U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles in eigen beheer te houden, of slechts een gedeelte van de werkzaamheden aan een verhuurmakelaar over te laten. Wat u het liefste doet, hangt af van uw eigen motivatie. Vindt u het leuk om veel contact met uw huurders te hebben of zelf de selectie te doen? Dan wilt u waarschijnlijk geen verhuurmakelaar inschakelen. Aan de andere kant kan het u een hoop werk schelen om dit wel te doen. Bovendien weet een verhuurmakelaar precies waar hij op moet letten, bij de screening van huurders bijvoorbeeld. De kosten verschillen per makelaar: het kan dus geen kwaad om u goed te laten adviseren en informeren.

Gemeentelijke belastingen  

De afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelasting en rioolbelasting vallen onder de jaarlijks terugkerende gemeentelijke belastingen. U kunt deze kosten ook doorberekenen aan uw huurders. Maak daarover wel transparante afspraken.

Onderhoudskosten  

Sommige onderhoudskosten zijn te voorzien, zoals het schilderwerk. Andere kosten komen onverwachts: een lekkage die zich na een hevige regenbui voordoet. Of houtrot in de vloer. Onverwacht onderhoud kan voor een deel worden in kaart worden gebracht door voor de koop een bouwkundig rapport op te laten maken.  Voor het andere deel geldt dat de meeste vastgoedinvesteerders een potje achter de hand hebben om onverwachtse kosten op te kunnen vangen. 

Verzekeringspremies

De inboedelverzekering is voor de huurders, tenzij u het appartement gemeubileerd verhuurt. De opstalverzekering komt sowieso altijd voor uw rekening. 

De kosten voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) 

Verhuurt u een appartement, dan is er in het complex meestal een Vereniging van Eigenaren. Hiervoor betaalt u een vast bedrag per maand, maar daar staat wel tegenover dat het groot onderhoud vaak uit deze pot wordt betaald.  

Kosten bij leegstand

Als uw woning onverhoopt leeg komt te staan, omdat de oude bewoners de huur hebben opgezegd en u nog geen nieuwe heeft kunnen vinden, is het fijn dat u deze kosten op kunt vangen. De rente en aflossing van uw hypotheek lopen namelijk wel gewoon door. Evenals voor onderhoud, houden de meeste vastgoedinvesteerders hier een bedrag voor achter de hand. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om datgene wat u aan het verhuren van de woning verdient (het directe rendement), hiervoor op te sparen.

En de Belastingdienst dan? 

Een tweede woning voor de verhuur wordt belast in box 3: sparen en beleggen. In tegenstelling tot wat nog weleens wordt gedacht, hoeft u uw maandelijkse huurinkomsten niet op te geven aan de Belastingdienst. Wel moet u de waarde van de woning op 1 januari van ieder jaar opgeven als bezit in box 3. Hierover betaalt u wel belasting. Verhuurt u de woning aan toeristen en biedt u diensten aan die daarbij horen, zoals ontbijt, dan moet u deze inkomsten wel opgeven in box 1.  

Kosten voor de huurder

Kosten voor klein onderhoud (zoals het repareren van een kraan of het witten van de muur) zijn doorgaans voor rekening van de huurder. Ook de energie-, gas- en waterrekening, alsmede de gemeentelijke heffingen kunt u doorberekenen aan uw huurder. 

Disclaimer blogs

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit. 

Bereken wat u kunt lenen

  • Inclusief een rente indicatie.
  • Inzicht in uw cashflow.
  • Bewaar de berekening na afloop.

Blijf op de hoogte

  • Insights van experts uit de vastgoedmarkt                       
  • Onze visie op financieren en de markt                                           
  • Rente updates en andere relevante wijzigingen