5 minuten met... Financieringsfabriek

Intro

5 minuten met....Financieringsfabriek

RNHB werkt samen met een breed netwerk van onafhankelijke financiële adviseurs door heel Nederland. Zo ook met  Financieringsfabriek. Dagelijks adviseert Financieringsfabriek ondernemers en vastgoedbeleggers over alle mogelijke vormen van financieren en hebben zij daardoor goed zicht op de snel veranderende mogelijkheden binnen de vastgoedmarkt.  


We spraken met Willem Schiffers welke samen met Frank Willems en Bart van der Wielen het team van Financieringsfabriek vormt. Hoe ervaren zij hun samenwerking met RNHB? Waarin vinden ze RNHB echt anders dan andere partijen? En wat zijn hun doelen en ambities de komende jaren?

Kunnen jullie iets meer vertellen over Financieringsfabriek?

Financieringsfabriek heeft zijn oorsprong in het opleiden en detacheren van financiële professionals voor zakelijke kredietverleners. Het ontstaan van een grote diversiteit aan zakelijke financiers heeft ons in 2015 doen besluiten de focus te verleggen naar bemiddeling bij zakelijke kredietverlening voor MKB-ondernemers, vastgoedbeleggers en -ontwikkelaars. Onder de naam Financieringsfabriek zijn we toen verdergegaan.

Waar staan jullie als intermediair voor?

Financieringsfabriek staat voor: open en eerlijk met daarbij de beste oplossing voor onze klant.

We zijn een team van vakspecialisten en komen allemaal van oorsprong uit de bancaire wereld.
Dankzij onze brede ervaring in de financieringswereld kijken we graag verder en gaan wij voor onze klanten op zoek naar de beste financieringsoplossingen, ook buiten de geijkte paden.

Wat maakt Financieringsfabriek onderscheidend?

Het team van Financieringsfabriek bestaat uit ervaren specialisten op het gebied van zakelijk financieren met een groot netwerk van financieringsoplossingen. Online zijn we goed vindbaar; Google noemen we daarom ook wel eens onze extra medewerker in de markt. Na een eerst telefonisch contact schatten we de mogelijkheden voor financiering in en maken we een persoonlijke afspraak om de financieringsvraag te bespreken. Financieren is immers ook mensenwerk.

Goede bereikbaarheid in combinatie met snelle en duidelijke oplossingen, waarbij we uitdagingen zeker niet uit de weg gaan, maakt ons onderscheidend in de markt.    

Hoe zou je jullie klanten omschrijven?

We hebben een enorme diversiteit aan klanten. De helft van hen is MKB-ondernemer. Zij zoeken financiering voor hun onderneming, bijvoorbeeld voor een overname of voor snelle groei. Daarnaast hebben we ook klanten die bij een grootbank zitten en hulp nodig hebben bij het verkrijgen van financiering. Verder hebben we een grote groep vastgoedbeleggers.
Ook hebben we klanten die beginnen met hun eerste pand en langzaam willen groeien, hele ervaren beleggers met grote hoeveelheden vastgoed en partijen die zich puur bezighouden met het ontwikkelen van woningen of nieuwe locaties. Als je naar onze portefeuille kijkt, kun je je bijna geen grotere variatie voorstellen. Bij ons komt letterlijk alles wel voorbij.

Kunnen jullie een voorbeeld geven van een gezamenlijke klantervaring /kredietnemer?

Gelukkig zijn er meerdere goede voorbeelden te noemen.

We hebben bijvoorbeeld een klant die voornamelijk bankiert bij een van de grootbanken en daar een behoorlijk grote vastgoedportefeuille heeft gefinancierd. Het is opvallend dat vastgoedbeleggers zoals deze vaak meerdere kredietaanvragen indienen in één jaar tijd. Grootbanken hebben daar meestal moeite mee. Een vastgoedfinancier als RNHB  is daarop beter ingericht, omdat ze een volledig beeld creeren waarbij het vastgoed object het belangrijkste uitgangspunt is.  Onze klant heeft er bewust voor gekozen om een deel van zijn financiering bij RNHB onder te brengen. Duidelijke voorwaarden vooraf en een efficiënte procesgang heeft hem hiertoe doen besluiten.  De vooraf gestelde verwachtingen zijn daarmee uitkomen.

Wat zijn de doelen en ambities van Financieringsfabriek?

Bij de start in 2015 waren we voor financieringsbemiddeling nog een onbekende partij in de markt.  Met behulp van online marketing hebben we eerst gewerkt aan onze naamsbekendheid. Door de jaren heen hebben we ons netwerk opgebouwd, waardoor je in een volgende fase belandt.

Onze ambitie is om het aanbod van financieringsoplossingen verder te verbreden. Daarnaast zijn we via onze dochteronderneming WDL Kredietfondsen bezig met de oprichting van ons eigen kredietfonds om het aanbod van financiers verder uit te breiden en onze klanten nog betere oplossingen te kunnen bieden.

Hoe is de samenwerking met RNHB?

Voor ons is het belangrijk dat we verwachtingen goed managen en ook uit laten komen. De verbeterde procesgang en de online portal van RNHB hebben hierbij zeker geholpen. Maar ook de korte lijnen met o.a. de intermediairsdesk hebben positieve invloed gehad.

RNHB is door hun kennis en ervaring een stabiele partner voor Financieringsfabriek waardoor we de afgelopen jaren steeds meer zaken met elkaar zijn gaan doen.

We blijven zoeken naar samenwerking, omdat de diversiteit alleen maar toeneemt. Ik denk dat het heel goed is om met elkaar te blijven zoeken naar kansen en om nieuwe of bestaande producten in een nieuw jasje te steken, zodat ze nog beter aansluiten op de markt. De diversiteit in de vraagstelling vanuit de markt wordt mijns inziens veel groter. Daar ligt naar mijn idee een prima kans voor een specialist als RNHB.

Hoe sluiten jullie aan bij RNHB?

Ik denk dat kennis van zaken en snel geven van duidelijkheid onze grootste overeenkomsten zijn. Als bemiddelaar is het onze taak om de klant te helpen bij het verkrijgen van een financiering en daarbij is het belangrijk om verwachtingen van klanten te managen. We zorgen dat we de verwachtingen van de klant helder krijgen en nakomen. Hierdoor vermijden we trajecten die tussentijds stoppen, omdat de verwachtingen niet kloppen. Bij twijfel hebben we in een vroeg stadium contact met RNHB om de kansen en mogelijkheden af te stemmen. In de huidige markt, waarin we steeds vaker afwijken van standaard financieringsoplossingen is dit een echte pré.

Wat maakt RNHB bijzonder?

RNHB is een ervaren vastgoedfinancier met een mooie historie in het financieren van commercieel onroerend goed. De voorspelbaarheid over de uitkomst van de financieringsaanvraag is voor de kredietnemer erg belangrijk. De duidelijke procesgang en beoordeling, gericht op de kwaliteit van het onderpand, maken dat de voorspelbaarheid van de financieringsaanvraag hoog is. Andere financiers verzanden soms in eindeloze vragen, welke uiteindelijk zorgen voor een onnodig lange doorlooptijd en soms zelfs afwijzing van de deal.

Wat RNHB tevens uniek maakt, naast de standaard kaders, is dat het ook maatwerkoplossingen biedt met financieringen tot 100 miljoen euro.

Hoe zien jullie de ontwikkelingen in de markt voor dit jaar?

De omstandigheden in de markt zijn best lastig, zeker vanuit vastgoedoptiek. Eerder hadden we te maken met een lage rente, die zelfs eind 2021 op het laagste niveau stond in 100 jaar. Zo'n lage rente kan soms ook een verkeerde stimulans zijn om te investeren, omdat bijna alles dan aantrekkelijk lijkt. Nu zien we juist dat die rente in korte tijd enorm snel is gestegen.

Daarnaast heeft de markt te maken met toenemende wet- en regelgeving. Door de fiscaliteit en het puntenstelsel in de midden huur kan het in de toekomst lastig worden om rendement te maken op de woningmarkt. Dit maakt het voor vastgoedontwikkelaars erg lastig om nieuwe projecten te ontwikkelen die ook rendabel zijn.

De markt is dus behoorlijk in beweging. Aan de andere kant zie ik dat beleggers/ondernemers niet stilzitten. Velen waren al actief in vastgoed vóór 2015 en vinden nu nieuwe wegen om toch rendement te maken. Ze zijn in staat om over de rentehobbel heen te kijken en te denken aan de lange termijn. Dit betekent dat ze misschien een paar jaar minder rendement hebben, maar toch nieuwe projecten kunnen ontwikkelen.

Wat doen jullie met deze ontwikkelingen?

Voor ons als bemiddelaar betekent dit dat de diversiteit aan aanvragen op het gebied van vastgoed toeneemt. Vroeger ging het vaak alleen om wonen, nu gaat het bijna altijd om een combinatie van wonen en werken, of alleen werken. Vaak zijn de transacties ook groter qua omvang.

Hoe vind je dat RNHB aansluit bij de ontwikkelingen die je net hebt genoemd?

RNHB heeft een mooie positie in de markt, omdat RNHB  diversiteit biedt op het gebied van financieren van wonen, combinatiepanden en zakelijk vastgoed voor zowel verhuur als doorverkoop. Hierdoor is er een breed perspectief als het gaat om financieringsoplossingen voor vastgoedbeleggers. Het onderscheidende vermogen zit in het feit dat RNHB relatief snel kleine bedragen kan verwerken, maar ook maatwerk kan leveren voor de bovenkant van de markt. Met name de diversiteit, die diepgeworteld is binnen RNHB, is een groot pluspunt.

Disclaimer

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit.