5 minuten met... RNHB Intermediair Assets.nl

Eerste blok 5 minuten met assets.nl

5 minuten met... RNHB Intermediair Assets.nl

Het hoofdkantoor van Assets.nl is gevestigd tegenover Paleis Noordeinde. Dit pand staat symbool voor facetten die belangrijk zijn bij het beleggen in vastgoed, namelijk een toplocatie met voldoende groeipotentieel.  Assets.nl is gespecialiseerd in vastgoedfinancieringen voor vastgoed dat wordt verhuurd of getransformeerd. Of het nu gaat om 1 appartement of een appartementencomplex met commerciële ruimtes.

Rob Hams is samen met z’n team verantwoordelijk voor de financieringen van het vastgoed.  Hij heeft jarenlange ervaring met vastgoedfinancieringen voor beleggers.

Wat typeert jullie als intermediair?

‘Assets.nl is gespecialiseerd in vastgoedfinancieringen voor vastgoed dat wordt verhuurd of getransformeerd. Wat ons uniek maakt, is dat wij met vergelijkingssoftware van Unite de financieringsopties voor vastgoedbeleggers – zo transparant en inzichtelijk mogelijk proberen te maken. Assets gebruikt de van vergelijkingssoftware van Unite ook om een portefeuille snel in kaart te brengen en bij te houden na het sluiten van de financiering. Zo zijn we er wanneer de klant een nieuwe financiering zoekt, maar ook als de financieringen reeds gesloten zijn. Wij combineren de vergelijkingen, het doorlopende portefeuille inzicht met de uitgebreide expertise van onze adviseurs.

Onze markt is nog niet transparant genoeg.  Het is lastig te zeggen waarom je bij welke bank of financieringspartij moet financieren, omdat iedereen een verschillende invulling geeft aan de ratio’s of andere voorwaarden heeft.  Inmiddels zijn er zoveel verschillende aanbieders die dezelfde propositie net iets anders verpakken. Dankzij de software die wij gebruiken, weten wij altijd bij welke bank of financieringspartij de financiering met de laagste rente, de hoogste financiering of de hoogste vrije cashflow aanbiedt.  Deze uitkomsten zijn vervolgens de kapstok om via het persoonlijke gesprek verder op de details in te zoomen. Dat laatste is in onze optiek nog steeds heel belangrijk: resulteren de feiten erin dat RNHB bijvoorbeeld als eerste financier naar voren komt, dan kunnen wij als adviseurs de voor- en nadelen van de top 3 aan een klant toelichten. In onze wereld draait veel, maar niet alles om de cijfers. De meerwaarde van een financier zit soms ook ergens anders in.’

Hoe sluit jullie manier van zakendoen aan bij RNHB?

‘RNHB is een vastgoedfinancier die net zo in vooruitgang investeert als wij. Vernieuwing wordt niet gezien als hindernis of noodzakelijk kwaad, maar als een kans om het de klant eenvoudiger te maken. Daarvoor heeft RNHB de kennis ook in huis.'

Kun je een situatie benoemen waar jullie met behulp van RNHB het verschil voor de klant hebben kunnen maken?

Laatst nog, toen dacht RNHB echt met ons mee. Een klant met een lopende financiering had een splitsing in gang gezet. Dat leidde ertoe dat hij een gedeelte van het pand apart wilde financieren. We moesten dus gaan werken met een bestaand- en een nieuw leningendeel.  Ook wilde de klant zelf in één van de ruimtes gaan wonen. Dat was complex, want RNHB financiert in principe geen eigen gebruik situaties.  Een goede samenwerking met portfoliomanagement, onze Relatiemanager en de Kredietspecialist heeft ertoe geleid dat we uiteindelijk toch tot een oplossing kwamen. RNHB heeft de kennis om -ook bij complexe situaties -mee te denken. Niet alles is zwart wit, vaak genoeg ervaren wij bij RNHB de ruimte om maatwerk te bieden.  Veel van onze klanten hebben portefeuilles met meerdere panden. RNHB overziet dat en behandelt aanvragen niet als het zoveelste standaard nummer in de rij, waarbij enkel de feiten van één object leidend zijn voor de beoordeling.’

Hoe kijk jij, gezien de ontwikkelingen, naar de markt in 2023?

Er is op dit moment veel onrust over wat er in box 3 verandert en wat de middenhuur gaat doen. Ik verwacht dat we in 2023 steeds meer inzicht krijgen in alle fiscale ontwikkelingen en de plannen die Hugo de Jonge heeft. Dat resulteert naar mijn idee in een nieuw evenwicht van de prijs. Inzicht bieden in de ontwikkelingen wordt dus extra belangrijk: wat gaan deze ontwikkelingen met de huren doen bijvoorbeeld? Wat is, gezien de hoge rentes, de impact als een lening expireert?
Wij hebben de afgelopen weken al veel van onze klanten gesproken over de box 3 impact specifiek voor hun portefeuille/situatie. Hiermee gaan we door voor bestaande klanten en dit doen we ook graag voor vastgoedbeleggers die we niet kennen. In deze impactanalyses gaan we ook het middenhuur effect meenemen en ook een inschatting maken van de cashflow als financieringen bij expiratie verlengingen. Er komt heel wat af op de vastgoedbeleggers zowel in privé als een zakelijke entiteit en op het gebied van residentieel als commercieel vastgoed.

Sluit RNHB volgens jou voldoende aan op die ontwikkelingen?

Dit jaar heeft RNHB gelukkig Blended Rate ingevoerd om lage rentes te handhaven bij het vroegtijdig verhogen van een lening.  Dat is een verbetering ten opzichte van de mogelijkheden die er voorheen waren. Verder moeten onze klanten worden geholpen met zekerheid: kun je als financier bijvoorbeeld al iets zeggen over de impact van lagere taxatiewaardes bij hertaxatie? Kunnen onze klanten tijdig uitgaan van een nieuw verlengingsvoorstel als hun lening expireert?

Het stukje maatwerk wat RNHB biedt, gaat komend jaar daarom extra belangrijk worden. Bovendien voorzie ik een grotere vraag in large business: het is fijn te weten dat RNHB ook in 2023 openblijft voor alle segmenten – commercieel, residentieel en gemixt vastgoed – tot €100 miljoen.

Disclaimer

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit.