Kamers verhuren aan studenten? Let op deze regels
Verhuren aan studenten? Houd rekening met wet- en regelgeving (nieuw)
U heeft een woning gekocht en bent er zeker van dat u deze wilt verhuren aan studenten. Wees dan goed op de hoogte van alle regels en wetten die gelden. Weet u bijvoorbeeld wat de 40-40-40 regeling van de gemeente Maastricht inhoudt? In dit artikel delen wij enkele regels voor het verhuren van een woning aan studenten.
In Maastricht is het inmiddels een traditie: particuliere beleggers die een nacht voor de deur van het stadskantoor slapen, zodat zij zeker weten dat zij het komende jaar een vergunning voor hun studentenhuis krijgen. Jaarlijks mogen er in de stad maar veertig kamers, veertig zelfstandige studio’s en veertig eenheden in monumentale panden bijkomen: de 40-40-40 regeling. Het is één van de regels voor kamerverhuur die een gemeente kan hanteren.
Kamers verhuren aan studenten: de regels in algemene zin
Veel steden, vooral de studentensteden, voeren een beleid op kamerverhuur. Hiermee willen zij voorkomen dat er teveel studentenkamers in een wijk, buurt of straat opduiken. Overlast, teveel rotzooi op straat of een slecht onderhouden huis kan een straat minder aantrekkelijk maken. Verhuurt u de woning aan maximaal 2 studenten, uw eigen kind en een studiegenoot bijvoorbeeld, dan kunt u gewoon beginnen met verhuren. Verhuurt u aan meer dan 2 studenten, dan kan het zijn dat u één van de volgende vergunningen nodig hebt.
Omgevings- of kamerverhuurvergunning
In een bestemmingsplan staat waarvoor u de woning mag gebruiken. Ook al leest u hier 'wonen', dit betekent niet zomaar dat u uw woning aan studenten mag verhuren. Met een omzettingsvergunning zorgt u ervoor dat u mag afwijken van wat er in het bestemmingsplan staat. Om voor deze vergunning in aanmerking te komen, stellen gemeentes een aantal eisen aan de woning. Op het gebied van brandveiligheid bijvoorbeeld, of de gebruikersoppervlakte per bewoner. Ook wordt er gekeken naar de situatie in de straat.
Omzettingsvergunning
Tegelijk met het aanvragen van de omgevingsvergunning, moet u ook vaak een omzettingsvergunning aanvragen. Deze is nodig voor als u het huis ook echt gaat opdelen in verschillende zelfstandige kamers. Aan de aanvraag van omzettingsvergunning stellen gemeentes meestal dezelfde eisen als aan de aanvraag van een omgevingsvergunning.
Splitsingsvergunning
In uitzonderlijke situaties, kan het zijn dat u een splitsingsvergunning moet aanvragen. Dit is het geval als u één woning kadastraal wilt opbreken in meerdere appartementen of studio’s, met elk een eigen ingang. Door het kadastraal te splitsen, kan het gebouw later in meerdere delen worden verkocht.
Gemeentes kunnen altijd controleren of u ook daadwerkelijk aan de eisen voldoet. Heeft u geen vergunning terwijl dit wel nodig is, dan loopt u het risico dat u een boete krijgt. De kosten van een vergunning verschillen per gemeente. Ook kan het zijn dat er meer of andere vergunningen nodig zijn dan hierboven genoemd. Informeer daarom altijd bij uw eigen gemeente wat voor u van toepassing is.
Nog geen woning gekocht, maar wel van plan om dit te doen? Ontdek wat uw financieringsmogelijkheden zijn als u een huis wilt kopen en verhuren aan studenten.
Disclaimer blogs
Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit.