Risico's beleggen in vastgoed? Houd er rekening mee!

Risico's beleggen in vastgoed: waar kunt u op letten? (nieuw)

Investeren in vastgoed kan op lange termijn rendement opleveren. Natuurlijk brengt het ook risico’s met zich mee. Ontdek waar u zoal op kunt letten. 

Denkt u erover na om te investeren in vastgoed? Met wat extra vermogen op de bank is dit het overwegen waard. En geschikt voor verschillende persoonlijke situaties. Natuurlijk kleven er ook risico’s aan beleggen in vastgoed: 

Het pand wordt minder waard 

De laatste jaren zijn de huizenprijzen erg gestegen. Maar ondanks dat de huizenmarkt er in de meeste gemeenten nog steeds rooskleurig voorstaat, kan er een moment komen waarop de prijzen stagneren. Of zelfs dalen, zoals in de economische crisis het geval was. Naast dit marktrisico, kan de waarde van uw pand ook door andere omstandigheden dalen. Denk aan: 

 • Er wordt een weg naast uw pand gebouwd, waardoor de verkeersoverlast toeneemt. 
 • De buurt gaat achteruit, omdat de buren hun pand niet goed onderhouden. 
 • Er ontstaat een probleem met de fundering door daling van het grondwater. 

 

Uw huurinkomsten dalen 

In een ideale wereld heeft u als vastgoedbelegger huurders die altijd netjes hun huur betalen. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd zo te gaan. Het is één van de risico's van beleggen: zelfs als u huurders van tevoren goed screent, kan het zijn dat ze hun huur te laat of zelfs helemaal niet betalen. Soms omdat ze niet willen, soms omdat ze niet kunnen. Wanbetaling en debiteurenrisico kunnen u veel geld kosten. En vergeet leegstand niet. Als u even geen huurder vindt voor uw pand, heeft u geen huurinkomsten. Inkomsten die u hard nodig heeft om de rente en kosten te kunnen betalen en uw hypotheek te kunnen aflossen. 

De onderhoudskosten vallen hoog uit 

Als u een eigen huis heeft, dan kent u het vast wel: onverwachte kosten voor onderhoud. Een dak dat door ouderdom ineens gaat lekken. Of een cv-ketel die er plots mee ophoudt. Ook al verhuurt u uw beleggingspand aan iemand anders, een deel van het onderhoud komt voor uw rekening. Grote reparaties en groot onderhoud zijn volgens de wet de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Het is goed om hiervoor wat geld opzij te zetten, zodat u niet voor een vervelende verrassing komt te staan! 

Andere risico’s van beleggen in vastgoed 

Een aantal andere risico's van beleggen in vastgoed zijn: 

 • Als u belegt in vastgoed, kunt u niet zomaar bij (een deel van) uw geld. Als u geld nodig heeft, moet u het pand eerst verkopen. 
 • Als u net begint als vastgoedbelegger, zit een groot deel van uw vermogen in één pand. U heeft uw risico dan niet gespreid over meerdere beleggingen.  
 • Als de rentevaste periode is afgelopen en u wilt de financiering verlengen, dan kan de rente omhoog gaan. Dit kan betekenen dat de kosten hoger worden. 

 

Kan ik beleggen met weinig risico?

Investeren in vastgoed gaat nou eenmaal gepaard met risico's, net zoals andere vormen van beleggen overigens. Uzelf goed laten informeren staat voorop. Als u zich goed voorbereidt, kunt u de risico’s van beleggen in vastgoed gelukkig wel verkleinen. Nu de spaarrente laag staat, kijken steeds meer mensen wel naar alternatieven om rendement op hun vermogen te behalen.  Beleggen in vastgoed is een optie. Bent u ook nieuwsgierig of het iets voor u is. Start dan eens met berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft om te beginnen. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over financiering. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie! 

Disclaimer blogs

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit. 

Bereken wat u kunt lenen

 • Inclusief een rente indicatie.
 • Inzicht in uw cashflow.
 • Bewaar de berekening na afloop.

Blijf op de hoogte

 • Bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 - 17:00.
 • Mail ons: aanvraag@rnhb.nl
 • Bel ons: 030 - 799 66 66.