Kan ik al met een klein vermogen investeren in vastgoed?

Kan ik al met een klein vermogen beleggen in vastgoed? (nieuw)

Vaak wordt gedacht dat vastgoedinvesteerders hun beleggingspanden enkel met eigen geld kopen. Dat gebeurt, maar het is ook mogelijk om uw vastgoedinvestering te financieren. In dat geval hoeft u geen tonnen op uw bankrekening te hebben, maar kunt u vaak al met twintig procent eigen inbreng een woning kopen voor de verhuur. Wat zijn de haken en ogen, en hoeveel eigen geld heeft u nodig?

Stel u hebt €50.000 euro op uw bankrekening en vraagt uzelf af of u dat geld ook ergens in kunt investeren. U kunt natuurlijk aandelen of obligaties kopen, maar u kunt ook voor vastgoed kiezen. Net zoals met een woning voor eigen gebruik, kunt u een beleggingspand namelijks deels met geleend geld kopen.

LTV en marktwaarde in verhuurde staat

Anders dan bij een woning voor eigen gebruik, kunt u een beleggingspand alleen niet voor honderd procent financieren. Bij de financiering van beleggingspanden wordt gekeken naar de Loan To Value ratio, vrij vertaald de verhouding tussen lening en waarde. Bij de meeste vastgoedfinanciers ligt deze tussen de zeventig en negentig procent. Staat de maximale Loan To Value bijvoorbeeld op 80%, dan zal een vastgoedfinancier u 80% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. Dat laatste is een begrip wat u wellicht niet kent. Mocht u uw betalingsverplichtingen aan de hypotheekverstrekker niet meer kunnen voldoen, dan zal deze uw beleggingspand willen verkopen. Daar zitten dan nog wel huurders in. Zij mogen gewoon in het pand blijven wonen, want in Nederland ‘breekt koop geen huur.’ Een nieuwe koper neemt de bestaande huurovereenkomsten met huurders dan over. Dat levert een andere waarde op dan een pand in lege staat.

Een taxateur kijkt dus naar de waarde van de woning in verhuurde staat. Die prijs ligt bij woningen meestal onder de prijs waarvoor u het koopt. Stel u dus het volgende voor:

U koopt een appartement voor €160.000. De waarde in verhuurde staat is €150.000. De hypotheekverstrekker werkt met een maximale LTV van 80%. Dan kun je maximaal €120.000 lenen en heeft u zelf minimaal €40.000 euro nodig om te beleggen in vastgoed. Dit voorbeeld is slechts een indicatie en natuurlijk van veel factoren afhankelijk. Zo hebt u mogelijk toch meer eigen geld nodig en is het de vraag of u maximaal 80% wilt lenen.

 

Kosten koper

Naast de eigen inbreng voor het kopen van de woning, bent u ook nog kosten kwijt aan belasting, de notaris, taxatie en het afsluiten van een hypotheek: de kosten koper. De hoogte van dit bedrag, is onder meer afhankelijk van de afsluitkosten die een financier hanteert, wat u betaalt voor een taxateur en of u bijvoorbeeld een financieel adviseur of aankoopmakelaar inschakelt.

Laat u vooraf natuurlijk altijd goed informeren en besef ook dat geld lenen geld kost. Zo zijn de rentarieven voor vastgoedhypotheken bij beleggingsvastgoed meestal hoger dan die voor eigenwoninghypotheken.

Disclaimer blogs

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit. 

Bereken wat u kunt lenen

  • Inclusief een rente indicatie.
  • Inzicht in uw cashflow.
  • Bewaar de berekening na afloop.

Blijf op de hoogte

  • Insights van experts uit de vastgoedmarkt                       
  • Onze visie op financieren en de markt                                           
  • Rente updates en andere relevante wijzigingen