'Ik wilde dat geld voor mij ging werken'

'Ik wilde dat geld voor mij ging werken' (nieuw)

Puck (32) kocht dit jaar haar eerste appartement voor de verhuur. Een lifechanging moment zorgde ervoor dat ze anders over het uitgeven en opbouwen van geld ging nadenken. Hoe zette zij haar eerste stappen in een wereld die totaal onbekend voor haar was? En welke overwegingen maakte ze toen ze begon?  

‘Laat ik vooropstellen: ik ben een groot voorstander van het spreiden van risico’s. Beleggen doe ik niet omdat ik op korte termijn rijk wil worden, maar omdat ik in later wil investeren. Mocht ik dan een keer op één verkeerd paard wedden, dan is de kans groter dat ik aan mijn andere investering wel iets overhoud.   

In kleine stapjes 

Voordat ik met vastgoed begon, belegde ik al in aandelen. Investeren is iets wat je, als je het mij vraagt, stap voor stap opbouwt. In één keer een tweede huis voor de verhuur kopen als je daarvoor nog nooit iets anders met je vermogen hebt gedaan, is een behoorlijke drempel.  

RNHB - Puck - Ik wilde dat geld voor mij ging werken


 

Ik werkte altijd hard voor mijn geld. Elke verdiende euro gaf ik net zo snel weer uit. Na een paar vervelende gebeurtenissen, waaronder ziekte, kwam ik even thuis te zitten. Genoeg tijd om na te denken. Opeens besefte ik dat genieten niet ligt in het uitgeven van geld, maar in het slim omgaan met geld. Ik wilde dat geld vóór mij ging werken, in plaats van andersom. Ik wilde iets bedenken om niet meer mijn schaarse tijd te hoeven verruilen voor geld. Ik wilde een systeem voor mezelf creëren waarbij ik investeringen deed die mij uiteindelijk, zonder daar tijd in te hoeven stoppen, automatisch geld zouden opleveren.  

Vastgoed stak daar met kop en schouders bovenuit. Hiermee kon ik op maandbasis een weliswaar kleine, maar wel passieve inkomstenstroom genereren. Bovendien geloof ik dat vastgoed een waardevaste belegging is.  Er zullen crises komen, de beurs zal crashen, en de economie zal ook weer in zwaar weer komen, maar ondanks dit alles: onze behoefte om te wonen zal altijd blijven. 

Voorbereiding 

Al tijden was ik bezig met de voorbereiding. Het begon met vele gesprekken met mensen die ook beleggen in vastgoed. Ik wilde van ervaringsdeskundigen horen waar ik rekening mee moest houden en wat ik absoluut niet over het hoofd mocht zien. Ik leerde veel over hoe je je rendement kan berekenen, welke kosten (VVE, onderhoud, belasting) erbij komen kijken en waar je rekening mee moet houden als je een financiering aanvraagt bij de bank.  

Vele avonden zat ik te rekenen: wat voor een rendement kan ik verwachten bij welke bedragen? De inkomsten zijn vrij simpel, namelijk de huuropbrengsten en opbouw van vermogen, maar de kosten zijn wat complexer en verschillen per woning. Ik heb bewust gekozen een appartement te kopen in plaats van een woonhuis, omdat vele onderhoudswerkzaamheden voor de VVE zijn.  

Verhuurmakelaar 

Toen ik het rationele aspect veelvuldig had doordacht en doorgerekend, besloot ik ervoor te gaan. Ik plande een afspraak met een verhuurmakelaar in om een goed gevoel te krijgen bij de huizenmarkt in de stad waar ik een appartement wilde kopen. Hij kon mij precies vertellen in welke wijk ik welke huurprijs kan vragen en wat de wensen van huurders zijn.  

Het eerste appartement waar ik ging kijken, ik meteen het appartement dat ik gekocht heb. Net als met mijn eigen woning, had ik hier meteen een goed gevoel bij. Niet alleen ratio dus, maar ook gut feeling.  

Eye opener 

Ik ben enorm blij met deze belegging. Uiteraard brengt beleggen in vastgoed risico’s met zich mee, welke je moet incalculeren. Wat doe je bijvoorbeeld als je een tijdje geen huurders hebt? Je kunt je alleen wel goed voorbereiden door de juiste mensen in te schakelen en je goed in te lezen. Wat voor mij uiteindelijk de ultieme eye-opener was in de dagen dat ik aan het dubben was of ik dit moest doen, was een goede risico analyse. In het ergste scenario, hoeveel geld kan ik verliezen? Wat als ik geen huurders heb, kan ik alle lasten dan zelf dragen? In het allerergste geval zou ik het appartement moeten verkopen. Voor mij waren deze risico’s te overzien, maar dat is uiteraard persoonlijk. Het is natuurlijk ook: no guts, no glory.’ 

Volg Pucks ervaringen als beginnend vastgoedbelegger op fireforwomen.com.

Disclaimer blogs

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit. 

Bereken wat u kunt lenen

  • Inclusief een rente indicatie.
  • Inzicht in uw cashflow.
  • Bewaar de berekening na afloop.

Blijf op de hoogte

  • Insights van experts uit de vastgoedmarkt                       
  • Onze visie op financieren en de markt                                           
  • Rente updates en andere relevante wijzigingen