Hoeveel eigen geld heb ik nodig om te kunnen starten met beleggen in vastgoed?
Hoeveel eigen geld heb ik nodig om te kunnen investeren in vastgoed? (nieuw)
Spaargeld op de bank levert tegenwoordig maar weinig op. Veel mensen onderzoeken daarom of er andere manieren zijn om hun geld te beleggen. Steeds vaker zien we Nederlanders hun spaargeld investeren in vastgoed. In dit blog leggen we uit hoeveel eigen geld u nodig heeft om te kunnen beleggen in vastgoed.
Beleggen met weinig geld?
U kunt een beleggingspand geheel met eigen geld kopen, maar u kunt ook een deel van de aankoopprijs financieren. Zo is het bij RNHB bijvoorbeeld al mogelijk om met 20 procent eigen geld te beleggen in vastgoed. Het is zelfs mogelijk om eventuele verbouwingskosten in de hypotheek mee te financieren.
Eigen geld inbrengen
Om een beleggingspand met een hypotheek te financieren, is het een voorwaarde dat u eigen geld inbrengt bij het aangaan van de financiering. U leent dan een deel van de koopsom van het pand en betaalt het met rente terug binnen een afgesproken tijd. Bij het aangaan van een financiering wordt het pand getaxeerd tegen de marktwaarde in verhuurde staat. Bij RNHB legt u 20 tot 40 procent van deze waarde in met eigen geld. Meer mag natuurlijk ook. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van de omvang en complexiteit van het te financieren pand. Bij woningen vragen we een lagere eigen inbreng dan bijvoorbeeld een verhuurde winkel of kantoorpand.
Een rekenvoorbeeldStel: u wilt een appartement aankopen met als doel deze te gaan verhuren of wellicht is deze al verhuurd. Wat is dan uw eigen inbreng? Getaxeerde Marktwaarde in verhuurde staat: EUR 200.000 |
Aanvullende kosten
Als u begint met het beleggen in vastgoed, heeft u niet alleen eigen geld nodig voor de aankoop van het pand. Er komen verschillende opstartkosten kijken bij een financiering.
- Financieel advies. Investeren in vastgoed is een grote stap. Laat u zich goed adviseren door een financieel adviseur voordat u een financiering afsluit.
- Taxatie. Voordat we het pand financieren, laten we het pand taxeren. Zo kunnen we bepalen wat de waarde van het te financieren beleggingspand is.
- Notariskosten. De kosten voor het passeren van de hypotheekakte bij de notaris
- Afsluitkosten. Bij het aangaan van een financiering worden er afsluitkosten in rekening gebracht.
- Overdrachtsbelasting.
- Eventuele overige kosten bij de aankoop van het pand, zoals makelaarskosten.
Disclaimer blogs
Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit.