Eindhoven: onontgonnen maar zeker niet oninteressant

   5 min. leestijd

Eindhoven is na Amsterdam en Utrecht de op twee na grootste economische regio van Nederland. Een samenvatting van een regio waar op dit moment veel gebeurt op het gebied van commercieel en residentieel vastgoed. 

 

Zes verschillende (tech)campussen en namen als VDL, ASML en Philips: je kunt gerust stellen dat het Stedelijk Gebied Eindhoven de Silicon Valley van de lage landen is. In het rapport ‘Van G4 naar G5’,  dat Savills in 2017 al uitbracht, bleek dat Eindhoven zich inmiddels kan meten met steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Het inwonertal ligt in Eindhoven weliswaar een stuk lager, Eindhoven is van oudsher een stad waar veel bedrijven zijn gevestigd. Om het beeld wat kracht bij te zetten: de economische groei hier ligt, mede dankzij forse investeringen in de technologische sector, hoger dan het landelijk gemiddelde. Alles wat in Eindhoven wordt verdiend, is goed voor 5,1% van het bruto binnenlands product.

Groeiend inwoneraantal

Eindhoven is dan ook een echte ‘hub’ is voor professionals en studenten uit binnen- en buitenland, die met hun kennis oplossingen bedenken op het gebied van mobiliteit, voeding, gezondheid en energie.  Vier jaar geleden al, in 2016 groeide de stad sneller dan verwacht. Vooral de toename van het aantal één- en tweepersoonshuishoudens (80% van de groei), droeg daaraan bij.  Ook is de stad populair onder jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Verwacht wordt dat de stad Eindhoven in 2030 meer dan 250.000 inwoners heeft. Dat is een groei van 9,06% ten opzichte van nu. De groei zit, evenmin als alle campussen, overigens niet alleen in de stad zelf: samen met omringende gemeentes als Helmond, Geldrop-Mierlo en Best maakt Eindhoven onderdeel uit van het Stedelijk Gebied Eindhoven. Verwacht wordt dat de hele regio in 2040 zo’n 550.000 inwoners telt, waar dat nu ruim 500.000 is.  

Dit betekent: een toenemende vraag naar woningen. In 2017 werd duidelijk dat er 27.000 woningen moesten worden bijgebouwd in Stedelijk Gebied Eindhoven, waarvan 15.000 in de stad. Vorig jaar werden er 3.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, wat een recordaantal is ten opzichte van de gemiddeld 1000 woningen per jaar die in eerdere decennia werden gebouwd. Toch is daarmee nog niet aan de vraag voldaan, zo blijkt ook uit de prijsontwikkeling in de regio. Waar steden zoals Amsterdam (3,4%) en Utrecht (7,7%) in de afgelopen kwartalen met een afvlakkende prijsontwikkeling te maken hadden, stegen de prijzen in de regio Eindhoven binnen één jaar tot boven de 13%. Ook de vierkantemeterprijs laat met 6,5% op jaarbasis een sterkere stijging zien dan daarvoor.

Techhub

Niet alleen op woningen, ook op kantoorgebouwen ontstaat door de toenemende populariteit van Eindhoven als ‘techhub’  een tekort. Savills spreekt wel over een selectief tekort. ‘De vraag is met name groot naar moderne panden in het centrumgebied, maar juist hier wringt de schoen. Gemoderniseerde panden, met een duurzaam energielabel A, maken hier slechts 40% deel uit van de totale voorraad. Ter vergelijking: in de G4 steden ligt dat gemiddeld 15% hoger.’ Dat biedt ook kansen voor transformaties van oudere panden, die na jaren leegstand gemoderniseerd en weer verhuurd kunnen worden. Zoals onlangs nog gebeurde met een Holiday Inn hotel nabij het station, waarin wonen, werken en congresfaciliteiten worden gecombineerd.’

Een andere uitdaging voor Eindhoven, is dat het slechts twee stations telt. Savills constateert echter dat kantoren rondom stations steeds populairder worden: werkgevers zijn bereid te betalen voor een locatie die goed bereikbaar is. ‘Hier kan de regio een goede aanvullende rol vervullen, door het creëren van attractieve woon-werk-locaties rond de aanwezige en eventueel nieuw te realiseren stations. Op dit moment bevindt 26% van alle kantoren in de regio Eindhoven zich niet in Eindhoven, maar in omringende gemeentes. Steeds meer mensen vinden hun weg al naar deze gemeentes.’

Ondanks de toenemende interesse van beleggers in de regio, ziet Savills dat Eindhoven nog lang niet zo populair is als bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. In die laatste steden werd in 2019 nog voor 795 miljoen en 419 miljoen in woningen en kantoren belegd. In Eindhoven was dat 260 miljoen.  ‘Het is nog redelijk onbekend terrein voor beleggers, die bovendien vaak een voorkeur hebben voor moderne panden nabij OV-knooppunten. Nu de regio steeds sterker met elkaar optrekt, zou daar weleens verandering in kunnen komen.  

Dit artikel kwam tot stand dankzij de volgende bronnen:

 

Zelf meer waarde creëren?

Rendabel investeren vraagt om geloof in wat er allemaal wél mogelijk is. Wij vertellen u graag hoe onze financiering kan bijdragen aan uw doelstelling om meer waarde te creëren. 

 

  Maken wij uw investering mogelijk? 

Iedere maand tips en trends van onze vastgoedexperts?

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update over de markten waarin wij financieren.

 Alles over investeren in vastgoed

 Marktupdates

 Verhalen van andere investeerders

 

Ja, stuur mij vastgoed-inspiratie  

 

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit.