Een huurprijs berekenen, waar begint u?

Een huurprijs berekenen, waar begint u? (nieuw)

Huurprijs en rendement hangen nauw met elkaar samen. Het moet er in elk geval voor zorgen dat het al uw kosten dekt en u er iets aan overhoudt. Dat klinkt logisch, maar hoe zorgt u ervoor dat de woning die u aanbiedt ondertussen betaalbaar blijft? Dit is hoe de meeste investeerders hun huurprijs berekenen.

Factoren die de huurprijs bepalen

Simon belegt sinds 1 jaar in vastgoed en ziet zijn belegging echt als een langetermijninvestering. ‘Op dit moment kan ik met de huurprijs mijn rente, aflossing en exploitatiekosten dekken. Dan houd ik nog net iets over, waarmee ik af en toe extra aflos of waarmee ik leegstand kan opvangen. Waar je op moet letten, is dat je een prijs vraagt die marktconform is. Een verhuurmakelaar kan je daarbij helpen, maar je kunt ook zelf eens rondkijken wat in jouw buurt normaal is. Je kunt wel een heel duur pand kopen en alle kosten doorberekenen aan je huurders, maar dat is onredelijk. Dat betaalt niemand en dan zit je ermee. Hoe redelijker je huurprijs, hoe groter de vijver aan huurders waar je in vist, des te minder kans op leegstand.'

Minimale huurprijs berekenen

Het is voor particuliere verhuurders dus vooral belangrijk dat zij hun kosten (aflossing, rente en exploitatie) met de huurinkomsten kunnen dekken, terwijl de huurprijs overeenkomt met wat er in hun regio voor een soortgelijke woning wordt gevraagd.

Stel u voor dat er voor een soortgelijk appartement in uw regio gemiddeld €900 aan kale huur wordt gevraagd. Uw appartement heeft €200.000 gekost, waarvoor u €160.000 heeft geleend. De rente die u maandelijks over deze lening betaalt is €475 en de aflossing is €266. Rekent u eveneens een minimale huurprijs van €900, dan verdient u maandelijks €160 aan uw investering. In deze berekening  is overigens geen rekening gehouden met bijkomende kosten voor onderhoud, gas, water, licht en eventueel een Vereniging van Eigenaren. Houdt u een bedrag over, dan kunt u daar in de toekomst extra mee aflossen. Ook zetten verhuurders dit bedrag vaak opzij voor onverwachte uitgaven, zoals een lekkage of ander onderhoud.

Verhuren in de vrije sector of verhuren in de sociale sector

Verhuurt u in de vrije sector, dan kunt u de hoogte van de huurprijs zelf bepalen. Hieraan zijn geen regels verbonden. Toch is het risico  op leegstand volgens veel vastgoedinvesteerders het kleinst als de huurprijs marktconform is. Verhuurt u in de vrije sector (woningen, studio's en appartementen met een huurprijs tot € 720), dan bent u voor de hoogte van de huurprijs gebonden aan het woningwaarderingsstelsel van de huurcommissie. Het kan ook zijn dat u een woning koopt die al verhuurd is. Dat heeft als voordeel dat u niet meer op zoek hoeft naar nieuwe huurders. Houd er wel rekening mee dat u de huur niet opeens kunt verhogen. U bent, op de jaarlijkse verhoging na, gebonden aan de afspraken uit het contract met de vorige verhuurder. 

Overigens investeren de meeste particulieren niet vanwege de huuropbrengsten (het directe rendement), maar vanwege de winst op lange termijn (het indirecte rendement). Sjoerd: 'Vastgoed is een langetermijninvestering, ik moet er nu zelfs weleens op toeleggen.  Het kost dus geduld, en nog veel meer geduld. Het duurt jaren voordat mijn maandelijkse aflossing en de waardestijging van mijn woningen echt kaliber beginnen te krijgen. Ik investeer in vastgoed omdat ik er vanuit ga dat het mij in de toekomst bij verkoop pas echt veel gaat opleveren.'

Uw bruto aanvangsrendement berekenen

Veel mensen die in vastgoed investeren, gebruiken het bruto aanvangsrendement om van tevoren te kijken hoe interessant een investering is. Bent u benieuwd hoe u dit berekent? Lees het artikel: 'wat is rendement en hoe bereken ik het?' 

Disclaimer blogs

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit. 

Bereken wat u kunt lenen

  • Inclusief een rente indicatie.
  • Inzicht in uw cashflow.
  • Bewaar de berekening na afloop.

Blijf op de hoogte

  • Insights van experts uit de vastgoedmarkt                       
  • Onze visie op financieren en de markt                                           
  • Rente updates en andere relevante wijzigingen