'Alles wat we eraan verdienen, stoppen we meteen terug in het pand'

'Het is vooral een langetermijninvestering'

Mathijs is zelfstandig ondernemer. Samen met zijn vrouw kocht hij een appartement voor eigen gebruik, dat hij later toch is gaan verhuren. Een maand daarna kocht hij nog een appartement: dit keer bewust als beleggingspand. Zijn belangrijkste inzicht? Gewoon van start gaan en gaandeweg leren.

“We verhuren één appartement in Eindhoven en één in Enschede: steden die we allebei goed kennen. Als er iets is, kunnen we er makkelijk naartoe gaan. Dat is wel waar ik als verhuurder voor sta: een goede omgang met huurders en snel ter plaatse zijn, juist als er iets mis is. Wat je geeft, krijg je terug.

Vorig jaar kochten we het appartement in Eindhoven met veel eigen geld. Destijds waren we er nog niet helemaal over uit of we er zelf gingen wonen of dat we het wilden verhuren. Uiteindelijk werd het dat laatste. Eindhoven is een populaire stad, vooral onder expats. Met de stijgende vraag en het dalende aanbod kregen we het makkelijk verhuurd. Bovendien hadden we het goed naar ons zin in onze eigen woning. Vanaf dat moment waren we opeens ‘vastgoedinvesteerders’.


 

Van één naar twee beleggingspanden

 Al vrij snel hadden we de smaak te pakken. Een maand nadat we ons appartement in Eindhoven hadden verhuurd, kochten we nog een appartement. Dit keer in Enschede. We konden onze hypotheek omzetten en met het geld dat er vrijkwam, lukte het ons om een tweede beleggingspand te kopen.

Natuurlijk hebben we eerst vooronderzoek gedaan. Denk aan gesprekken met bekenden die ook in vastgoed investeerden, of een rondje op Funda om te controleren of de huurprijzen in de regio onze investering zouden dekken. Toch ben ik van mening dat beleggen in vastgoed zwaarder klinkt dan het is. Je moet vooral gepassioneerd zijn. Als je vooraf een beetje weet waar je op moet letten, je een beetje eigen vermogen kunt inbrengen, is het vooral een kwestie van doen.

Locatie en rendement

Uiteraard ben je voor een goede investering wel afhankelijk van de markt. Wij kochten ons eerste appartement in 2016. Toen kon je nog op afspraak een appartement bekijken. Tegenwoordig moet je er snel bij zijn en ben je afhankelijk van inloopmiddagen, waarna je vaak nog dezelfde dag moet bieden. Dat heeft uiteraard invloed op je rendement. Het is dus goed om te kijken wat tegenwoordig een interessante investering is. Alhoewel de prijzen van koopwoningen in buitenwijken wat lager liggen, zou ik hier bijvoorbeeld nooit een woning kopen. Deze woningen zijn moeilijker te verhuren, en over het algemeen stijgen woningen hier minder hard in waarde, wat gevolgen heeft voor het rendement op de lange termijn.

Om te kijken hoe we van ons pand een interessante investering konden maken, hebben wij bijvoorbeeld uitgerekend wat we zelf hebben ingelegd aan kapitaal, en wat de VVE – en onderhoudskosten per jaar zijn. Zo kwamen we op een minimale huurprijs uit.  Daarnaast wilden we nog een stukje rendement overhouden.

Tegelijkertijd keken we ook naar wat er in de regio voor een soortgelijke woning werd gevraagd. In Eindhoven was dat zelfs iets hoger dan wat we verwacht hadden. Het rendement is daar overigens wel lager dan bij ons appartement in Enschede. Dat komt omdat onze investering in Eindhoven iets groter was. Echter, je kunt rendement per maand bekijken, maar ook op de lange termijn: als je het verkoopt. Als je het globaal kijkt, verdubbelt een woning na 20 à 30 jaar namelijk in waarde. Te bedenken dat ik ongeveer nog 30 jaar moet werken, heb ik mijn beleggingsdoel tegen die tijd hopelijk bereikt.

Vastgoed: investering voor later

Ik krijg vaak te horen dat ik vast heel rijk ben.  Maar alles wat we nu op maandbasis overhouden, stoppen we terug in ons pand. We willen zo snel mogelijk aflossen. Wellicht zelfs om er een extra pand mee te kopen.  Of om tegenslagen mee op te vangen. Want die zijn er ook. Zo belden de huurders mij laatst nog of zij eerder onder het contract uit konden vanwege een relatiebreuk. Ook dat maak je mee.  

Beleggen in vastgoed is voor mij echt een manier om vermogen op te bouwen voor later. Misschien kan ik zelfs eerder stoppen met werken. We hebben de smaak in elk geval te pakken. Mijn vrouw heeft als architect nog wel een droom om een oud huis te kopen, op te knappen en weer door te verkopen. We zeggen soms wel eens gekscherend dat we tien appartementen willen hebben.  Wie weet. We zijn gewoon begonnen en hebben onszelf gaandeweg veel aangeleerd.  Eerst schakelden we de hulp van een financieel adviseur nog in, nu regelen we alles zelf, op de selectie van huurders na.  Ik kan met recht zeggen dat vastgoed echt een hobby is geworden."

Disclaimer blogs

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit. 

Bereken wat u kunt lenen

  • Inclusief een rente indicatie.
  • Inzicht in uw cashflow.
  • Bewaar de berekening na afloop.

Blijf op de hoogte

  • Insights van experts uit de vastgoedmarkt                       
  • Onze visie op financieren en de markt                                           
  • Rente updates en andere relevante wijzigingen