6 tips voor als u wilt beginnen met beleggen in vastgoed
6 tips voor als u wilt beginnen met beleggen in vastgoed (NIEUW)
Als u wilt beginnen met beleggen in vastgoed, merkt u al gauw dat er best wat bij komt kijken. Een huis kopen voor verhuur is zo simpel nog niet! Wilt u een woning of appartement kopen als belegging, dan bent u bij RNHB in ieder geval aan het goede adres. In deze blog delen we 6 tips voor als u erover denkt om te starten met beleggen in vastgoed.
Tip 1: Stel vast wat uw doel is
Waarom wilt u starten met investeren in vastgoed, en niet in aandelen, fondsen of bitcoins? Zorg dat u uw keuze goed kunt onderbouwen. Lees u in over de verschillende beleggingsproducten en hun rendement en risico’s of vraag een adviseur u te helpen. Als u zeker weet dat u wilt investeren in vastgoed, bepaal dan uw doel. Gaat u investeren omdat u geld overheeft? Ziet u het als een pensioenpotje? Of wilt u er geld mee sparen voor uw kinderen? Elk doel vraagt om een andere voorbereiding.
Tip 2: Leer de markt kennen
Duik goed in de markt en haar doelgroepen voordat u gaat beginnen met beleggen in vastgoed. Studenten hebben bijvoorbeeld andere woonwensen dan een samenwonend stel. Lees u ook goed in over de wettelijke rechten en plichten die voor verhuurders en huurders gelden. Huurders hebben bijvoorbeeld recht op woongenot en huurbescherming. Maar werk ook aan uw netwerk: bouw een band op met makelaars, taxateurs, notarissen, geldverstrekkers en andere beleggers en (financieel)adviseurs. Zij kunnen u wegwijs maken in de cyclus van het kopen van vastgoed als belegging, waardes, prijsontwikkeling, voor- en nadelen en de kansen en risico’s.
Tip 3: Verdiep u in de gevolgen voor uw fiscale en juridische positie
Als u gaat investeren in vastgoed, heeft dat gevolgen voor uw fiscale en juridische positie. Inkomsten uit huur kunnen op verschillende manieren belast worden, bijvoorbeeld in box 1 of 3. En dat maakt uit voor hoeveel belasting u erover moet betalen. Andere vragen die u zich kunt stellen zijn:
- Hoe worden mijn huurinkomsten belast?
- Welke kosten kan ik aftrekken bij de belasting?
- Ga ik het vastgoed alleen of samen kopen?
- Ga ik het privé kopen of via een op te richten rechtspersoon?
- Wat betekent het dat ik getrouwd ben?
- Wat gebeurt er met mijn pand(en) als ik overlijd?
Tip 4: Bepaal uw budget
Bedenk welk deel van uw vermogen u wilt inzetten als u gaat starten met investeren in vastgoed. Beleg bijvoorbeeld ook een deel van uw vermogen in aandelen of obligaties. Om het risico te spreiden kunt u het vermogen verdelen over meerdere panden. Ook hier geldt: het is verstandig om u als belegger goed te laten adviseren. Bijvoorbeeld over kosten bij aanschaf, verbouwen en voor het onderhoud . Maar ook over hoe u een schatting maakt van de huurinkomsten. U kunt onze rekentool gebruiken om een indruk te krijgen van de kosten die u maakt en het rendement dat u behaalt.
Tip 5: Denk na over beheer en onderhoud
Elk type vastgoed heeft onderhoud nodig. Sommige (kleine) reparaties komen voor de rekening van de huurder, maar onderhouds- en vervangingskosten zijn voor u als verhuurder. Denk aan een kapotte cv-ketel of kozijnen waar de verf van afbladdert. Zorg dus dat u hier genoeg tijd én geld voor reserveert van de huurinkomsten. Bent u handig en heeft u tijd over? Dan kunt u zelf klussen. Vaak wordt dit werk echter uitbesteed aan een klusjesman. Om de kans op dure tegenvallers te verkleinen, is het slim om de staat van het pand goed te inspecteren voor u het koopt.
Tip 6: Laat u professioneel adviseren bij contracten en overeenkomsten
Om welk contract of overeenkomst het ook gaat: laat het altijd opstellen en controleren door een professional. Dat geldt zowel voor het koopcontract bij de aankoop van een beleggingspand, als de huurcontracten met uw huurders. Een expert, zoals een makelaar, jurist of notaris, kan u uitleg geven over de mogelijkheden én onmogelijkheden. Denk daarbij aan verbogen gebreken, erfpacht, huurbescherming, bodemvervuiling en de positie van de VvE.
Disclaimer blogs
Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit.