De transformatie van het markante Nefkens gebouw

Schipper Bosch

   3 min. leestijd

Een ontwikkelaar en belegger die in 2020 de Gulden Feniks won voor de gebiedstransformatie van de Nieuwe Stad in Amersfoort: Schipper Bosch herkent de potentie van gebouwen en gebieden en geeft ze een nieuwe functie, met respect voor de historie en architectuur. De beste manier om iets te behouden, zo erkent ook projectontwikkelaar Peter Enkelaar, is immers om het nieuw leven in te blazen. 

Tegen het centrum van Amersfoort, op een bruisende plek, staat het Nefkens gebouw uit de jaren ‘60. Een voormalige autogarage en onderdeel van de vastgoedportefeuille van Schipper Bosch sinds 2001. Het pand huisvestte verschillende kantoren en horecagelegenheden en werd na aankoop zelfs gemeentelijk monument.  In 2020 werden hier twintig luxe appartementen en vier volwaardige penthouses gerealiseerd. Op de begane grond komen short stay- appartementen en horeca. Een prestigieuze transformatie, gefinancierd door RNHB, waarbij alle duurzaamheidseisen in acht werden genomen. Schipper Bosch koos daarmee zeker niet voor de makkelijkste weg.  

 

Architect: De Kort van Schaik. Bouw: Karbouw. Foto: Cees Wouda

Enkelaar: “Het pand is al ruim 18 jaar in ons bezit en was altijd bestemd voor horeca, een bank en andere kantoren. Na verschillende huurderswisselingen, merkten we dat de ruimtes hun beste tijd wel hadden gehad. Opnieuw investeren in hoogwaardige kantoorruimte was een optie, maar Amersfoort heeft een enorm grote behoefte aan woningen. In het bestemmingsplan stond dat we hier ook woonruimte mochten realiseren. Dat hoefden we dus niet te wijzigen om wonen mogelijk te maken. We hebben daarom besloten om het pand nieuw leven in te blazen met echt iets heel anders. Zeker gezien de locatie dichtbij de binnenstad, is het heel mooi om juist hier kwalitatief goede woningen te bouwen. We hebben onze plannen voorgelegd aan de gemeente en monumentenzorg. Eigenlijk merkten we overal enthousiasme. Meer leven in de brouwerij op dit plekje, was een goede motivatie. Nu de kantoren weg zijn en er woningen voor terugkwamen, is er 18 uur per etmaal iets te doen.” 

.De woningen zijn volledig afgewerkt. “Alleen de vloerbedekking en de meubels ontbreken nog”, vertelt Enkelaar. “Het uitgangspunt tijdens de transformatie was om de gebouwschil zoveel mogelijk te isoleren naar de nieuwbouweisen. Het pand is zwaar geïsoleerd binnen de randvoorwaarden voor een monument. Dat laatste maakt het natuurlijk lastiger om dingen te doen je eigenlijk had gewild, maar dagen je wel uit om over alternatieven na te denken. Alle kozijnen zien er bijvoorbeeld precies hetzelfde uit als vroeger, maar zijn wel thermisch onderbroken met daarin hr++ glas. De isolatie is daarmee bijna op nieuwbouwniveau gebracht. Verder hebben we voorgesorteerd op de aansluiting van het toekomstig stadswarmtenet. Amersfoort gaat een keer een warmtenet krijgen. Het hele pand is daar klaar voor.  In de kelder staat een technische installatie. Het is een kwestie van plug & play.” 

Algemene ruimtes zijn energieneutraal, zonnepanelen wekken voldoende stroom op voor de liften, parkeerkelder, gallerij, verlichting en alle installaties. Omdat het een transformatie betreft, is Schipper Bosch gebonden aan het gebruik van lichte bouwmaterialen. “Licht bouwmateriaal is volgens deskundigen circulair, dat was in dit geval een mooie bijkomstigheid.” Tot slot is er nog een enorme vergroening op en rondom het complex aangebracht, een grote plantenbak van 200m2 bijvoorbeeld en groenstroken langs het balkon. 

Na oplevering heeft Schipper Bosch de appartementen in de verkoop gezet. Het kleinste appartement is 60m2 met een balkon van 10m, de grootste is 250m2 met een balkon van 200m2. We hebben daarin heel bewust ingestoken op de mix klein en groot. “We wilden geen exclusief gebouw voor alleen de happy few, maar vonden het juist fijn om een eenpersoonshuishouden – mensen die aan het begin van hun carrière staan – te mixen met mensen die dure penthouses kunnen betalen.” 

Waarom geen nieuwbouw? Enkelaar geeft toe dat een transformatie niet de meest makkelijke weg was. Ook voor het rendement betekende dat: flink investeren en bij verkoop wellicht genoegen nemen met wat minder. ‘Liever dat dan een gebouw van mindere kwaliteit waar we meer marge op vangen. Wij ontwikkelen vanuit kwaliteit. Door het bestaande te benutten en vanuit daar verder te kijken hebben externe factoren minder invloed. Zowel gebieden als gebouwen herontwikkelen we op duurzame wijze, met oog voor historie, veel ruimte voor groen en met als doel kennis, kunde en vooral mensen te verbinden. We vernieuwen het oorspronkelijke en geven het een eeuwigheidswaarde. Dat is ons het meeste waard.” 

           Michiel Oly  

Uw vastgoed transformeren en verduurzamen?

Maak het mogelijk met een financiering van RNHB. Bespreek vrijblijvend wat wij voor u kunnen betekenen.  Neem contact op met onze financieringsspecialist transformaties & verduurzamen.

Neem contact op

Architect: De Kort van Schaik. Bouw: Karbouw
Foto: CheeseWorks

Foto: Nefkens archief

Nefkens gebouw van Schipper Bosch.
Architect: De Kort van Schaik.
Bouw: Karbouw

Architect: De Kort van Schaik
Bouw: Karbouw