Blog: de verhuurhypotheek
van RNHB

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om te kunnen starten met beleggen in vastgoed?

Spaargeld op de bank levert tegenwoordig maar weinig op, dus zoeken we naar alternatieven om zoveel mogelijk rendement uit ons geld te halen. Veel mensen verdiepen zich in beleggen. Ook beleggen in vastgoed is in trek. Vaak wordt gedacht dat investeren in vastgoed alleen mogelijk is voor mensen met veel spaargeld of met een hoog inkomen. Gelukkig is dit niet het geval. In dit blog leggen we uit hoeveel eigen geld u nodig heeft om te kunnen beleggen in vastgoed.

Een beleggingspand financieren?
U kunt een beleggingspand geheel met eigen geld kopen, maar u kunt ook een deel van de aankoopprijs financieren. Met de hypotheek van RNHB legt u vanaf 20 procent van de marktwaarde in verhuurde staat in met eigen geld. Het is zelfs mogelijk om eventuele verbouwingskosten in de hypotheek mee te financieren.

Eigen geld inbrengen
Om een beleggingspand met een hypotheek te financieren, is het een voorwaarde dat u eigen geld inbrengt bij het aangaan van de financiering. U leent dan een deel van de koopsom van het pand en betaalt het met rente terug binnen een afgesproken tijd. Bij het aangaan van een financiering wordt het pand getaxeerd tegen de marktwaarde in verhuurde staat. Bij RNHB legt u 20 tot 40 procent van deze waarde in met eigen geld. Meer mag natuurlijk ook. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van de omvang en complexiteit van het te financieren pand. Bij woningen vragen we een lagere eigen inbreng dan bijvoorbeeld een verhuurde winkel of kantoorpand.

Een rekenvoorbeeld
Stel: u wilt een appartement aankopen met als doel deze te gaan verhuren of wellicht is deze al verhuurd. Wat is dan mijn eigen inbreng?

Getaxeerde Marktwaarde in verhuurde staat:  EUR 200.000
Maximale hypotheekverstrekking RNHB van 80%: EUR 160.000
Eigen inbreng van 20%:  EUR 40.000

        

Aanvullende kosten
Als u begint met het beleggen in vastgoed, heeft u niet alleen eigen geld nodig voor de aankoop van het pand. Er komen verschillende opstartkosten kijken bij een financiering.

  • Financieel advies. Investeren in vastgoed is een grote stap. Laat u zich goed adviseren door een financieel adviseur voordat u een financiering afsluit.
  • Taxatie. Voordat we het pand financieren, laten we het pand taxeren. Zo kunnen we bepalen wat de waarde van het te financieren beleggingspand is.
  • Notariskosten. De kosten voor het passeren van de hypotheekakte bij de notaris
  • Afsluitkosten. Bij het aangaan van een financiering worden er afsluitkosten in rekening gebracht.
  • Overdrachtsbelasting.
  • Eventuele overige kosten bij de aankoop van het pand, zoals makelaarskosten.

Bent u benieuwd wat u kunt lenen bij ons?

Met onze rekentool krijgt u direct een indicatie van wat u bij ons kunt lenen.

 Bereken wat u kunt lenen

 Direct een rente-indicatie

 Direct inzicht in het verwachte rendement

 

 

   Bekijk hoe het aanvragen werkt      Direct berekenen

Meer weten?

Heeft u een pand op het oog en wilt u weten wat uw financieringsmogelijkheden zijn bij RNHB? Neem contact met ons op via 030 799 66 66 of info@rnhb.nl .

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.