Welke kosten maak ik als ik ga verhuren?

  2 min. leestijd

Gaat u verhuren, dan maakt u ongetwijfeld ook kosten aan uw beleggingspand. Sommige zijn te voorzien, andere komen onverwachts. Welke kosten heeft u doorgaans als particuliere verhuurder? 

Koopt u een beleggingspand, dan betaalt u sowieso de kosten koper. Dit is een eenmalige kostenpost die goed is te voorzien. Gaat u eenmaal verhuren, dan bent u voornamelijk op consequente basis kosten kwijt. Sommige kosten u doorberekenen aan de huurder, zoals gemeentelijke belastingen of verzekeringen. Andere kosten komen weleens onverwachts of zijn  voor eigen rekening. Een overzicht van de kosten voor: 

Beheer 

U kunt het beheer van de woning of het vinden van huurders overlaten aan een verhuurmakelaar. Hiervoor betaalt u wel een maandelijks of eenmalig bedrag.  

Gemeentelijke belastingen  
 

Denk aan de afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelasting en rioolbelasting. Deze kosten berekenen verhuurders meestal door aan huurders. 

Onderhoudskosten  

Sommige zijn te voorzien, zoals het schilderwerk. Andere kosten komen onverwachts: een lekkage die zich na een hevige regenbui voordoet. Of houtrot in de vloer. Onverwacht onderhoud kan voor een deel worden in kaart worden gebracht door voor de koop een bouwkundig rapport op te laten maken.  

Verzekeringspremies

De inboedelverzekering is voor de huurders, tenzij u het appartement gemeubileerd verhuurt. De opstalverzekering komt sowieso altijd voor uw rekening. 

De kosten voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) 

Verhuurt u een appartement, dan is er in het complex meestal een Vereniging van Eigenaren. Hiervoor betaalt u een vast bedrag per maand, maar daar staat wel tegenover dat het groot onderhoud vaak uit deze pot wordt betaald.  

En de Belastingdienst dan? 

Een tweede woning voor de verhuur wordt belast in box 3: sparen en beleggen. In tegenstelling tot wat nog weleens wordt gedacht, hoeft u uw maandelijkse huurinkomsten niet op te geven aan de Belastingdienst. Wel moet u de waarde van de woning op 1 januari van ieder jaar opgeven als bezit in box 3. Hierover betaalt u wel belasting. Verhuurt u de woning aan toeristen en biedt u diensten aan die daarbij horen, zoals ontbijt, dan moet u deze inkomsten wel opgeven in box 1.  

Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag?

Neem dan contact op met focusopvastgoed@rnhb.nl.

Focus op vastgoed

Het belangrijkste nieuws, automatisch in uw mailbox?

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update met blogs over vastgoedinvesteringen, onze visie op de markt en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.