Wat kan ik doen om op tijd uitsluitsel te krijgen over mijn verhuurhypotheek?

  2 min. leestijd

Wie een beleggingspand koopt, wil zeker weten dat de hypotheek voor het passeren van de woning rond is. Of een hypotheekaanvraag ook daadwerkelijk op tijd genoeg in een offerte resulteert, heeft grotendeels met 4 zaken met te maken. Wij geven u een aantal tips.  

Tip 1: Weet wat u kunt lenen 

Als u, nog voordat u een bod op de woning doet, weet wat u kunt lenen, vraagt u een stuk zekerder uw hypotheek aan. Er bestaan verschillende rekentools die u kunnen vertellen wat uw maximale leenbedrag wordt. Gebruik bijvoorbeeld de rekentool van RNHB, die op basis van de koopsom en uw toekomstige huurinkomsten tot een bepaald leenbedrag en indicatief rentepercentage komt.   

Tip 2: Begin op tijd met de taxatie 

U heeft een bod uitgebracht op een woning en deze is door de verkopende partij geaccepteerd. Omdat het bod niet altijd gelijk staat aan de marktwaarde van een woning in uw regio, wil een hypotheekverstrekker dat u het pand laat taxeren. Dit gebeurt door een gecertificeerd taxateur. Een taxateur zal voor een beleggingspand ook de waarde in verhuurde staat noteren. Op basis hiervan bepalen we bij RNHB welk bedrag we maximaal kunnen verstrekken. Als u een aanvraag doet, heeft u deze gegevens dus nodig. 

Tip 3: Kijk rond bij verschillende aanbieders 

Het indienen van een aanvraag is in de meeste gevallen gewoon vrijblijvend. Pas als u een offerte krijgt en deze ondertekent, sluit u ook daadwerkelijk een hypotheek af. Het kan daarom nooit kwaad om bij meerdere hypotheekverstrekkers een aanvraag in te dienen. Zo kan de ene partij u misschien net iets meer bieden dan de ander: een rentepercentage, bouwdepot of de financiering van heel specifiek pand bijvoorbeeld.  

Tip 4: Lever meteen de juiste documenten en gegevens aan 

Een belangrijk onderdeel, is dat u meteen de juiste documenten en gegevens kunt aanleveren als daar door de hyptheekverstrekker om wordt gevraagd.  Denk bijvoorbeeld aan het taxatierapport, de gegevens van het pand, een eventueel huurcontract en uw persoonlijke gegevens, zoals loonstrookjes. Bij RNHB geldt: hoe eerder u alles aanlevert, hoe eerder wij een aanvraag in behandeling kunnen nemen. Houd er wel rekening mee dat RNHB, net zoals andere hypotheekverstrekkers, de gegevens gaat beoordelen en aanvullende vragen kan stellen om uw situatie duidelijk in beeld te krijgen.  

Tip 5: Hoe simpeler de aanvraag, hoe makkelijker voor de acceptant 

Bent u een particuliere belegger die een woning of appartement tot €1 miljoen willen financieren, of een bedrijfspand tot €500.000? Dan wordt het meestal vrij snel duidelijk of uw aanvraag resulteert in een offerte of afwijzing. Als iets onduidelijk is, wordt er nog een verzoek om aanvullende informatie bij u neergelegd. Heeft u een complete transformatie voor ogen of een niet voor de hand liggend pand op een niet voor de hand liggende locatie gekocht? Dan kan uw aanvraag wat meer tijd kosten.  Dat geldt ook voor grotere financieringsaanvragen waarvoor maatwerk nodig is. 

 

Zelf meer waarde creëren?

Rendabel investeren vraagt om geloof in wat er allemaal wél mogelijk is. Wij vertellen u graag hoe onze financiering kan bijdragen aan uw doelstelling om meer waarde te creëren.

 

  Maken wij uw investering mogelijk? 

Ook honderd procent focus op vastgoed?

Exclusieve updates, automatisch in uw mailbox

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update over de markten waarin wij financieren, onze visie hierop  en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.