Wat kan ik doen om op tijd uitsluitsel te krijgen over mijn verhuurhypotheek?

  2 min. leestijd

Wie een beleggingspand koopt, wil zeker weten dat de hypotheek voor het passeren van de woning rond is. Of een hypotheekaanvraag ook daadwerkelijk op tijd genoeg in een offerte resulteert, heeft grotendeels met 4 zaken met te maken. Wij geven u een aantal tips.  

Tip 1: Weet wat u kunt lenen 

Als u, nog voordat u een bod op de woning doet, weet wat u kunt lenen, vraagt u een stuk zekerder uw hypotheek aan. Er bestaan verschillende rekentools die u kunnen vertellen wat uw maximale leenbedrag wordt. Gebruik bijvoorbeeld de rekentool van RNHB, die op basis van de koopsom en uw toekomstige huurinkomsten tot een bepaald leenbedrag en indicatief rentepercentage komt.   

Tip 2: Begin op tijd met de taxatie 

U heeft een bod uitgebracht op een woning en deze is door de verkopende partij geaccepteerd. Omdat het bod niet altijd gelijk staat aan de marktwaarde van een woning in uw regio, wil een hypotheekverstrekker dat u het pand laat taxeren. Dit gebeurt door een gecertificeerd taxateur. Een taxateur zal voor een beleggingspand ook de waarde in verhuurde staat noteren. Op basis hiervan bepalen we bij RNHB welk bedrag we maximaal kunnen verstrekken. Als u een aanvraag doet, heeft u deze gegevens dus nodig. 

Tip 3: Kijk rond bij verschillende aanbieders 

Het indienen van een aanvraag is in de meeste gevallen gewoon vrijblijvend. Pas als u een offerte krijgt en deze ondertekent, sluit u ook daadwerkelijk een hypotheek af. Het kan daarom nooit kwaad om bij meerdere hypotheekverstrekkers een aanvraag in te dienen. Zo kan de ene partij u misschien net iets meer bieden dan de ander: een rentepercentage, bouwdepot of de financiering van heel specifiek pand bijvoorbeeld.  

Tip 4: Lever meteen de juiste documenten en gegevens aan 

een belangrijk onderdeel, is dat u meteen de juiste documenten en gegevens kunt aanleveren als daar door de hyptheekverstrekker om wordt gevraagd.  Denk bijvoorbeeld aan het taxatierapport, de gegevens van het pand, een eventueel huurcontract en uw persoonlijke jgegevens, zoals loonstrookjes. Bij RNHB geldt: hoe eerder u alles aanlevert, hoe eerder wij een aanvraag in behandeling kunnen nemen. Houd er wel rekening mee dat RNHB, net zoals andere hypotheekverstrekkers, de gegevens gaat beoordelen en aanvullende vragen kan stellen om uw situatie duidelijk in beeld te krijgen.  

Tip 5: Hoe simpeler de aanvraag, hoe makkelijker voor de acceptant 

Bent u een particuliere belegger die een woning of appartement tot €1 miljoen willen financieren, of een bedrijfspand tot €500.000? En wilt u deze tot maximaal 25% van de hoofdsom meefinancieren? Dan kunnen we bij RNHB binnen korte termijn een offerte, afwijzing of verzoek om aanvullende informatie bij u neerleggen. Heeft u een complete transformatie voor ogen, een niet voor de hand liggend pand op een niet voor de hand liggende locatie gekocht of zijn er andere bijzonderheden? Dan kan uw aanvraag soms wat meer tijd kosten.  

Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag?

Neem dan contact op met focusopvastgoed@rnhb.nl.

Focus op vastgoed

Het belangrijkste nieuws, automatisch in uw mailbox?

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update met blogs over vastgoedinvesteringen, onze visie op de markt en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.