Aan studenten verhuren: 4 afwegingen die u kunt maken

  3 min. leestijd

Een huis verhuren aan studenten in steden zoals Leiden, Utrecht en Groningen klinkt voor beleggers als een aantrekkelijke optie. Het aandeel (internationale) studenten groeit hier ieder jaar en niet iedere student vindt ook daadwerkelijk een kamer. Toch heeft alles zijn voor- en nadelen. Welke afwegingen kunt u maken als u wilt verhuren aan studenten? 

Een huis kopen en verhuren aan studenten heeft mogelijk impact op uw direct  en indirect rendement en op het onderhoud dat u aan de woning moet plegen. Vaak zijn er ook vergunningen nodig, u kunt namelijk niet iedere willekeurige woning aan studenten verhuren. En dan is er nog het puntensysteem. Hieronder lichten wij deze punten één voor één toe.

Afwegingen huis verhuren aan studenten

1. Direct rendement en indirect rendement 

Er is een verschil tussen direct rendement en indirect rendement. Met direct rendement worden uw huurinkomsten bedoeld. Gaat u het huis verhuren aan studenten in plaats van aan één stel? Dan ontvangt u in zijn totaliteit doorgaans net iets meer huurinkomsten. Zo ligt de prijs voor een gemiddelde studentenkamer in de stad Utrecht tussen de 400 en 500 euro. De gemiddelde prijs voor één woning is hier ongeveer 1200 euro per maand. Het indirecte rendement daarentegen, staat voor de waardevermeerdering van uw woning bij verkoop. Een studentenhuis kan, vanwege de staat van onderhoud of de indeling, lastiger verkoopbaar zijn en dus minder opbrengen dan een woning dat jarenlang door een stel werd bewoond. 

2. Onderhoud 

Huurders zijn verantwoordelijk voor het dagelijkse en kleine onderhoud in een huurwoning: het plafond dat gewit moet worden, de kraan die lekt, onkruid in de tuin. Iedere verhuurder zal beamen dat de meeste studenten andere zaken aan hun hoofd hebben dan het bijhouden of schoonmaken van de woning. Wat ooit begon met klein onderhoud, kan dus opeens een behoorlijke klus worden. Houd daarom altijd rekening met extra kosten voor onderhoud  als u besluit kamers te verhuren aan studenten.

3. Vergunningen 

U kunt niet zomaar een woning splitsen of verhuren aan studenten zonder toestemming van de gemeente. Dat heeft onder andere te maken met de buren, die niet te veel overlast mogen ervaren omdat hun straat straks alleen nog maar uit studentenwoningen bestaat. Ook aan de veiligheid van een woning met meerdere kamers, worden andere eisen gesteld.  

4. Puntensysteem 

Wie een huis of kamers wil verhuren aan studenten, is gebonden het  puntensysteem van de huurcommissie. Een huur bestaat altijd uit de kale huurprijs en de bijkomende servicekosten voor bijvoorbeeld gas, water en licht. Het puntensysteem berekent aan de hand van kenmerken van de woning en de WOZ-waarde wat u maximaal mag vragen voor een kamer. Blijkt uw huurprijs achteraf hoger uit te vallen en schakelt uw huurder de huurcommissie in, dan moet u de huurprijs alsnog verlagen. Ook bent u aan het, door de overheid vastgestelde, percentage voor de één jaarlijkse huurverhoging gebonden. Laat u vooraf dus altijd goed informeren over de regels van het puntensysteem.  

 

Zelf meer waarde creëren?

Rendabel investeren vraagt om geloof in wat er allemaal wél mogelijk is. Wij vertellen u graag hoe onze financiering kan bijdragen aan uw doelstelling om meer waarde te creëren.

 

  Maken wij uw investering mogelijk? 

Ook honderd procent focus op vastgoed?

Exclusieve updates, automatisch in uw mailbox

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update over de markten waarin wij financieren, onze visie hierop  en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.