Vastgoed nieuws: Kwartaal 1 2020 | RNHB

Vastgoed Nieuws, kwartaal 1-2020

Belangrijke ontwikkelingen voor wie investeert in vastgoed

Woningnood

Onno Hoes, voorzitter van de NVM, sprak voor de eerste keer niet over een woningtekort, maar over woningnood. Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet. Over heel 2019 zijn er door de leden van NVM 149.000 woningen verkocht. Dat is weliswaar vergelijkbaar met het aantal van 2018, maar of het niveau in het aantal transacties in 2020 volgehouden kan worden, betwijfelt de NVM. De bestaande koopwoningmarkt is afhankelijk van (doorstromende) huishoudens die hun woning te koop zetten en dat zijn er het vierde kwartaal 2019 minder dan een jaar geleden. De NVM waarschuwt ook dat de doorstroming stokt als er onvoldoende nieuwbouwwoningen worden toegevoegd. “Door alle stikstof- en pfas- problematiek wordt het moeilijk om daar de beoogde doelen te behalen.”

Woningaanbod in uw gemeente

Belangrijk onderdeel van dit vastgoed nieuws: in Nederland komen er meer huishoudens bij dan dat er huizen worden gebouwd. Dit zorgt voor krapte op de woningmarkt. De NOS ontwikkelde een app waarmee u kunt zien hoeveel woningen er in uw gemeente te koop staan, en of er in deze gemeente voldoende gebouwd wordt.

NVM: ‘Een gemiddelde potentiële koper kon in het laatste kwartaal van 2019 uit 2,8 woningen kiezen. Wie 160 tot 260 duizend euro wil besteden, kan in het grootste deel van het land uit zelfs minder dan 2 woningen kiezen.’

De krapte op de woningmarkt voor woningen tussen 160 en 260 duizend euro

Bron: NVM

Huurprijsstijging

Sinds het vierde kwartaal van 2018 blijven de prijsstijgingen elk kwartaal onder de 5 procent, blijkt uit de laatste cijfers van woningplatform Pararius. In het vierde kwartaal van 2019 stegen de huurprijzen met 4,8 procent naar een gemiddelde vierkantemeterprijs van € 16,77 per maand ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Amsterdam blijft, ondanks de geringe stijging van 3,1%, de duurste stad van Nederland. De gemiddelde huurprijs ligt hier op € 23,68 per vierkante meter per maand. De hoofdstad trekt het gemiddelde daardoor flink omhoog. Zonder Amsterdam zou de gemiddelde huurprijs landelijk uitkomen op € 14,79 per vierkante meter per maand.

Rem op huurprijzen

Vooruitlopend op kabinetsplannen is Utrecht de eerste gemeente die een rem zet op de stijgende huurprijzen van woningen in de vrije sector. Vooralsnog gaat het om woningen die duurder zijn dan 720 euro en verhuurd worden door institutionele beleggers, oftewel leden van de IVBN.  Zij mogen de huren jaarlijks met maximaal 1%, plus inflatie verhogen. Doordat de vraag naar huurwoningen in het middensegment in Utrecht zoveel groter is dan het aanbod, steeg de huurprijs afgelopen jaren fors. Per vierkante meter betaalt een huurder daar gemiddeld 18 euro. Andere grote steden volgen nog niet, maar juichen landelijk beleid toe. Op 29 januari debatteert de Tweede Kamer over de noodknop middenhuur. Hierbij zijn onder andere partijen zoals de IVBN en VastgoedBelang aanwezig. Benieuwd hoe u de huurprijs van uw vastgoedbelegging kunt vaststellen? U leest er meer over in onze blog: een huurprijs vaststellen, waar begint u? 

Huizenprijzen

De huizenprijzen in de provincie Groningen zijn het hardst gestegen, zo meldt het CBS. Gemiddeld genomen werd daar 8 procent meer voor een woning gevraagd dan in het jaar ervoor.  Ter vergelijking: in overige provincies lag de stijging gemiddeld tussen de 5,4 en 7,4 procent. Voor Groningen is het dan ook de grootste prijsstijging in 14 jaar tijd. Flevoland daarentegen, is de provincie waar de meeste woningen werden verkocht. Alleen in Overijssel werden minder woningen verkocht dan dezelfde periode het jaar ervoor. Van alle woningen, waren appartementen het populairst.

Huurprijzen per oplevervorm

Bron: Pararius

Zelfbewoningsplicht

Wie in Amsterdam een nieuwbouwwoning koopt om te verhuren, mag dat voortaan niet meer. De koper zal zelf eerst voor een bepaalde periode in het huis moeten gaan wonen.  De regeling wordt volgens de laatste berichten  in de loop van volgend jaar ingevoerd. Steeds meer gemeenten overwegen bij nieuwbouw een zelfbewoningsplicht op te leggen. Op deze manier proberen gemeenten buy-to-let tegen te gaan. Ook in het noorden lieten wethouders lieten zich uit over vastgoedbeleggers in hun stad. Zo vertelt Roeland van der Schaaf, wethouder in Groningen, tegen Eén Vandaag dat hij maatregelen onderzoekt om beleggers uit zijn stad te weren.

Stikstof

De stikstofcrisis wordt door veel mensen gezien als een bedreiging voor de Nederlandse onroerendgoedmarkt: niet alle nieuwbouwprojecten vinden doorgang meer. Toch meent Savills dat het voor beleggers kansen biedt:  'De stikstofkwestie verhoogt de schaarste van Nederlands onroerend goed in een tijd dat de markt al krap is. Een krappe markt verhoogt de waarde van vastgoed niet alleen, maar zorgt er ook voor dat huren mogelijk verder stijgen.' Het is één van de redenen dat mensen gaan kopen om te verhuren. 

Ook honderd procent focus op vastgoed?

Exclusieve updates, automatisch in uw mailbox

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update over de markten waarin wij financieren, onze visie hierop  en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.