Hoeveel geld heb ik nodig om te beleggen in vastgoed?

  4 min. leestijd

Spaargeld op de bank levert tegenwoordig maar weinig op. Veel mensen onderzoeken daarom of er andere manieren zijn om hun geld te beleggen. Steeds vaker zien we Nederlanders hun spaargeld investeren in vastgoed.  In dit blog leggen we uit hoeveel eigen geld u nodig heeft om te kunnen beleggen in vastgoed.

Beleggen met weinig geld?

U kunt een beleggingspand geheel met eigen geld kopen, maar u kunt ook een deel van de aankoopprijs financieren. Zo is het bij RNHB bijvoorbeeld al mogelijk om met 20 procent eigen geld te beleggen in vastgoed.  Het is zelfs mogelijk om eventuele verbouwingskosten in de hypotheek mee te financieren.

Eigen geld inbrengen

Om een beleggingspand met een hypotheek te financieren, is het een voorwaarde dat u eigen geld inbrengt bij het aangaan van de financiering. U leent dan een deel van de koopsom van het pand en betaalt het met rente terug binnen een afgesproken tijd. Bij het aangaan van een financiering wordt het pand getaxeerd tegen de marktwaarde in verhuurde staat. Bij RNHB legt u 20 tot 40 procent van deze waarde in met eigen geld. Meer mag natuurlijk ook. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van de omvang en complexiteit van het te financieren pand. Bij woningen vragen we een lagere eigen inbreng dan bijvoorbeeld een verhuurde winkel of kantoorpand.

Een rekenvoorbeeld

Stel: u wilt een appartement aankopen met als doel deze te gaan verhuren of wellicht is deze al verhuurd. Wat is dan uw eigen inbreng?

Getaxeerde Marktwaarde in verhuurde staat: EUR 200.000
Maximale hypotheekverstrekking RNHB van 80%:EUR 160.000
Eigen inbreng van 20%: EUR 40.000

Aanvullende kosten

Als u begint met het beleggen in vastgoed, heeft u niet alleen eigen geld nodig voor de aankoop van het pand. Er komen verschillende opstartkosten kijken bij een financiering.

  • Financieel advies. Investeren in vastgoed is een grote stap. Laat u zich goed adviseren door een financieel adviseur voordat u een financiering afsluit.
  • Taxatie. Voordat we het pand financieren, laten we het pand taxeren. Zo kunnen we bepalen wat de waarde van het te financieren beleggingspand is.
  • Notariskosten. De kosten voor het passeren van de hypotheekakte bij de notaris
  • Afsluitkosten. Bij het aangaan van een financiering worden er afsluitkosten in rekening gebracht.
  • Overdrachtsbelasting.
  • Eventuele overige kosten bij de aankoop van het pand, zoals makelaarskosten.

 

Zelf meer waarde creëren?

Rendabel investeren vraagt om geloof in wat er allemaal wél mogelijk is. Wij vertellen u graag hoe onze financiering kan bijdragen aan uw doelstelling om meer waarde te creëren.

 

  Maken wij uw investering mogelijk? 

Bereken wat u maximaal kunt lenen

Met onze rekentool krijgt u direct een indicatie van wat u bij ons kunt lenen.

 Bereken wat u kunt lenen

 Direct een rente-indicatie

 Direct inzicht in het verwachte rendement

 

   Direct berekenen   Onze rentetarieven

U bent volledig vrij een adviseur te kiezen welke het beste past bij uw situatie. Dat betekent dat u ook een adviseur kunt kiezen die niet in onze adviseurzoeker wordt weergegeven. De gekozen adviseur heeft geen enkel gevolg voor de beoordeling van uw aanvraag, noch heeft RNHB of de adviseur een (geldelijk) belang bij uw keuze voor een adviseur. De adviseurs weergegeven in onze adviseurzoeker zijn enkel opgenomen omdat ze regelmatig financieringsaanvragen indienen bij RNHB. Daardoor is de kans groot dat zij bekend zijn met onze standaarden en werkwijze. Weergave in de adviseurzoeker geeft geen enkele indicatie omtrent de kwaliteit van de adviseur of de slagingskans van uw aanvraag.

RNHB staat uitdrukkelijk niet garant voor de kwaliteit en kunde van de hun werkzaamheden van de adviseur of de inhoud van het gegeven advies.