Een beleggingspand kopen: wat is anders dan bij een woning voor eigen gebruik?

  4 min. leestijd

Gaat u voor het eerst een huis kopen om te verhuren? Dan zult u merken dat er nogal wat zaken anders gaan dan wanneer u een woning voor eigen gebruik koopt. Waar kunt u onder andere aan denken? 

Marktwaarde 

Wilt u kopen om te verhuren, dan wordt er altijd naar waarde in verhuurde staat gekeken. Die valt over het algemeen lager uit dan de marktwaarde van een woning voor eigen gebruik. Komt er een moment dat u niet meer aan uw verplichtingen bij de hypotheekverstrekker kunt voldoen, dan is een verhuurde woning namelijk minder makkelijk verkoopbaar. 

Fiscaal  

U wordt niet belast in box 1, maar in box 3. U bent namelijk van plan om aan deze woning te verdienen: u woont er niet zelf en u investeert niet vanuit een BV. Dat betekent dus ook dat de rente niet aftrekbaar is. 

Bedenktijd 

Waar een woningkoper uit bescherming 3 dagen bedenktijd krijgt, geldt dit niet altijd voor particuliere beleggers. Blijkt dat de woning als belegging wordt gekocht, dan heeft de koper officieel geen 3 dagen bedenktijd. Toch is dit een erg grijs gebied: u hoeft niet duidelijk te maken dat u het pand als belegging koopt en ook handelt u niet vanuit een BV.  

Eigen inleg  

U moet meer eigen geld inbrengen. Bij een woning voor eigen gebruik kunt u maximaal 100% van de marktwaarde financieren. RNHB bijvoorbeeld, financiert een buy-to-let woning tot maximaal 80% van de waarde in verhuurde staat. 

Taxatie

Om een hypotheek te kunnen krijgen, moet u de waarde in verhuurde staat van uw woning laten vaststellen door een erkende taxateur. Bij het vaststellen van de waarde houdt deze taxateur rekening met verschillende zaken, zoals de leegstand in de regio, hoe makkelijk de woning te verhuren is en hoelang het normaal gesproken duurt om een huurder te vinden. 

Rentevaste periode  

De rentevaste periode voor beleggingshypotheken is niet 30 jaar, maar maximaal 10 jaar. De rentes op deze hypotheken vallen daardoor over het algemeen ook iets hoger uit. 

Hypotheekaanvraag  

De toetsing voor uw hypotheekaanvraag is anders. Zo weegt voor RNHB bijvoorbeeld de verhuurbaarheid en het rendement van de woning zwaarder dan uw inkomen. 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag?

Neem dan contact op met focusopvastgoed@rnhb.nl.

Focus op vastgoed

Het belangrijkste nieuws, automatisch in uw mailbox?

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update met blogs over vastgoedinvesteringen, onze visie op de markt en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.