Een beleggingspand kopen: wat is anders dan bij een woning voor eigen gebruik?

  4 min. leestijd

Gaat u voor het eerst een huis kopen om te verhuren? Dan zult u merken dat er nogal wat zaken anders gaan dan wanneer u een woning voor eigen gebruik koopt. Waar kunt u onder andere aan denken? 

Marktwaarde 

Wilt u kopen om te verhuren, dan wordt er altijd naar waarde in verhuurde staat gekeken. Die valt over het algemeen lager uit dan de marktwaarde van een woning voor eigen gebruik. Komt er een moment dat u niet meer aan uw verplichtingen bij de hypotheekverstrekker kunt voldoen, dan is een verhuurde woning namelijk minder makkelijk verkoopbaar. 

Fiscaal  

U wordt niet belast in box 1, maar in box 3. U bent namelijk van plan om aan deze woning te verdienen: u woont er niet zelf en u investeert niet vanuit een BV. Dat betekent dus ook dat de rente niet aftrekbaar is. Ook is de overdrachtsbelasting voor beleggingspanden 8 procent (met ingang van januari 2021). Dat is hoger dan het tarief wat u betaalt als u een woning voor eigen gebruik koopt. 

Bedenktijd 

Waar een woningkoper uit bescherming 3 dagen bedenktijd krijgt, geldt dit niet altijd voor particuliere beleggers. Blijkt dat de woning als belegging wordt gekocht, dan heeft de koper officieel geen 3 dagen bedenktijd. Toch is dit een erg grijs gebied: u hoeft niet duidelijk te maken dat u het pand als belegging koopt en ook handelt u niet vanuit een BV.  

Eigen inleg  

Naast een lening, dient u een deel van de koopsom ook uit eigen middelen te financieren. Bij een woning voor eigen gebruik kunt u maximaal 100% van de marktwaarde financieren. Voor een buy-to-let woning kunt u bijvoorbeeld bij RNHB tot maximaal 80% van de waarde in verhuurde staat lenen. 

Taxatie

Om een vastgoedhypotheek te kunnen krijgen, laat u de waarde in verhuurde staat van uw woning vaststellen door een erkende taxateur. Bij het vaststellen van de waarde houdt deze taxateur rekening met zaken die de verhuur van het pand aangaan: denk aan de leegstand in de regio, hoe makkelijk de woning te verhuren is en hoelang het normaal gesproken duurt om een huurder te vinden. 

Rentevaste periode  

De rentevaste periode voor beleggingshypotheken is niet 30 jaar, maar maximaal 10 jaar. De rentes op deze hypotheken vallen, mede daardoor, over het algemeen ook iets hoger uit. 

Hypotheekaanvraag  

De toetsing voor uw hypotheekaanvraag is anders. Zo weegt voor RNHB bijvoorbeeld de verhuurbaarheid en het rendement van de woning zwaarder dan uw inkomen. 

 

Zelf meer waarde creëren?

Rendabel investeren vraagt om geloof in wat er allemaal wél mogelijk is. Wij vertellen u graag hoe onze financiering kan bijdragen aan uw doelstelling om meer waarde te creëren.

 

  Maken wij uw investering mogelijk? 

Ook honderd procent focus op vastgoed?

Exclusieve updates, automatisch in uw mailbox

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update over de markten waarin wij financieren, onze visie hierop  en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.