Een appartement verhuren? Denk aan de VvE

  2 min. leestijd

Een appartement kopen voor de verhuur is een gangbare eerste stap voor wie wil investeren in vastgoed. Groot verschil met woningen, is dat je als eigenaar van een appartement wel met een Vereniging van Eigenaren te maken krijgt. Een extra kostenpost, maar uiteraard is bij de VvE kosten ook het één en ander inbegrepen . 

Wat is een VvE?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn alle eigenaren van de appartementen in een complex verenigd in de VvE. Zij beheren vaak één grote pot, waaruit het onderhoud van de gezamenlijke ruimtes wordt betaald. Denk aan de hal en galerij, de lift, het dak, het buitenschilderwerk en soms ook de Cv-ketel. Ook de opstalverzekering wordt meestal door de VvE betaald.  

Is een Vereniging voor Eigenaren verplicht?

Een VvE wordt altijd opgericht als een gebouw wordt gesplitst in appartementen. Als je een appartement koopt, dan bestaat er dus al een VvE. Of je verplicht bent om hier lid van te worden? Daar meldt Nederland VvE het volgende over: 'Wanneer u een appartementsrecht koopt, koopt u eigenlijk een aandeel in het gebouw en daarbij het exclusief gebruiksrecht van een van de appartementen. Met andere woorden: u koopt het recht een appartement te gebruiken en betaalt voor een gedeelte van het hele gebouw. Iemand die een appartementsrecht koopt kiest er dus voor om samen met anderen eigenaar te worden van een gebouw en kiest er dus wel degelijk voor om lid te worden van een VvE.' Met ander woorden: het is dus niet mogelijk om het lidmaatschap op te zeggen.

VvE en kosten

Als je een appartement wilt kopen voor de verhuur, is het altijd interessant om te kijken hoe de VvE ervoor staat. Wat worden je maandelijkse lasten (deze verschillen per VvE) , hoe gezond is de VvE en wordt er in de toekomst groot onderhoud verwacht? Groot onderhoud kan betekenen dat je maandelijkse bijdrage omhooggaat. Toch kan de waarde van je appartement hierdoor ook weer stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kozijnen.  

Documenten die je kunt controleren: 

  • Inschrijving Kamer van Koophandel 
  • Notulen van voorgaande vergaderingen 
  • Begroting en jaarverslagen 
  • Meerjarenonderhoudsplan 

De maandelijkse bijdrage is voor elke appartementeigenaar overigens anders. Deze wordt meestal naar rato van het aantal vierkante meters berekend. Valt het op dat de maandelijkse bijdrage laag is? Dan kan het geen kwaad om te kijken hoe de VvE er financieel voorstaat.  Vraag bijvoorbeeld eens de notulen van voorgaande vergaderingen op om te kijken wat er speelt, maar ook: staat er voldoende op de rekening bij onverwachte uitgaven?     

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om een appartement te kopen? Lees dan Waar koop ik woningen die ik kan verhuren?

 

Zelf meer waarde creëren?

Rendabel investeren vraagt om geloof in wat er allemaal wél mogelijk is. Wij vertellen u graag hoe onze financiering kan bijdragen aan uw doelstelling om meer waarde te creëren.

 

  Maken wij uw investering mogelijk? 

Ook honderd procent focus op vastgoed?

Exclusieve updates, automatisch in uw mailbox

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update over de markten waarin wij financieren, onze visie hierop  en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.