Beleggen? Voor- en nadelen van verschillende soorten vastgoed

  3 min. leestijd

Er zijn diverse soorten vastgoed waarin u kunt beleggen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook een winkelpand of bedrijfsruimte kopen voor de verhuur. Elk type heeft zijn eigen voordelen en risico’s. Maar welke zijn dat? 

Welke soorten vastgoed zijn er?

Als startende vastgoedbelegger denkt u er waarschijnlijk eerst over na om te investeren in een tweede woning of appartement. Maar er zijn ook andere soorten vastgoed: u kunt bijvoorbeeld een bedrijfsruimte of kantoorpand kopen om te verhuren. Hiervoor zijn tientallen bestemmingen te bedenken: een start-up hub, een supermarkt, drogisterij, medisch centrum, een winkel, een sportschool of een snackbar. 

Voor- en nadelen van de verschillende soorten vastgoed
 

Woning

Een woning kopen om te verhuren heeft verschillende voor- en nadelen. Zo heeft een eengezinswoning voor de verhuur als voordeel dat het vaak gehuurd wordt door gezinnen, die meestal langer op dezelfde plek blijven wonen. Dit zorgt ervoor dat u als verhuurder minder vaak op zoek hoeft te gaan naar nieuwe huurders. Een eengezinswoning voor de verhuur kunt u bovendien opsplitsen, zodat u deze bijvoorbeeld kunt verhuren aan studenten. Denk daarbij wel aan de eventuele benodigde vergunningen en eisen die gesteld worden aan de woning. Nadelen van een eengezinswoning voor de verhuur, zijn de relatief hoge investering om te kunnen starten met de verhuur en de relatief hoge kosten voor het onderhoud. 

Appartement

Een groot voordeel als ten opzichte van andere soorten vastgoed, is dat een appartement zeer geschikt is voor een grote groep potentiële huurders. Een Vereniging van Eigenaren (VvE) zorgt doorgaans voor het buitenonderhoud en de opstalverzekering. Daardoor zijn de onderhoudskosten naast de maandelijkse VvE-bijdrage laag in vergelijking met andere soorten vastgoed. Een nadeel van een appartement voor de verhuur, is dat huurders hier over algemeen sneller doorstromen naar een andere woonruimte, denk bijvoorbeeld aan starters. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat u vaker moet zoeken naar nieuwe huurders. Tot slot is de staat van het onderhoud van het appartementencomplex afhankelijk van de medebewoners. 

Winkelpand

Als beginnende belegger denkt u misschien niet gelijk aan het kopen van een winkelpand voor de verhuur. Toch kan dit type vastgoed voordelen bieden, waarmee u misschien nog niet bekend bent. Een winkelpand is doorgaans geschikt voor meerdere type gebruikers. Ook is het voordelig dat de huurder verantwoordelijk is voor de inrichting. Daarover hoeft u zich dus geen zorgen te maken. Het nadeel van een winkelpand ten opzichte van andere soorten vastgoed, is dat u afhankelijk bent van de economie en online ontwikkelingen. Als het economisch slechter gaat of als online shoppen de overhand neemt, kan er minder vraag zijn naar winkelruimte. 

Kantoor

Veel vastgoedbeleggers kopen een kantoorpand  voor de verhuur, omdat een kantoorpand op een goede locatie vaak een lange bezetting heeft. Ook is een kantoorpand vaak op verschillende manieren in te delen, waardoor het voor meerdere huurders geschikt gemaakt kan worden. Tot slot biedt het vaak mogelijkheden om de ruimte voor andere doeleinden te gebruiken, bijvoorbeeld door het te transformeren naar woonruimte. Mogelijke nadelen van een kantoorpand zijn de relatief hoge investering en de hoge kosten om het pand te veranderen. Ook is de verhuurbaarheid van het pand sterk afhankelijk van de economie. 

Bedrijfspand

Een verhuurd bedrijfspand heeft voor de verhuurder als voordeel dat het vaak een goed rendement oplevert en lage onderhoudskosten heeft in vergelijking met andere soorten vastgoed. Ook is het pand vaak makkelijk in te delen om voor meerdere gebruikers geschikt te maken. Een bedrijfspand is vaak wel snel afgeschreven en heeft daardoor een kortere technische levensduur omdat het meestal intensief gebruikt wordt. Ook is de verhuurbaarheid sterk afhankelijk van de economie. Als verhuurder van een bedrijfspand loopt u daarnaast het risico dat het pand oneigenlijk gebruikt wordt, bijvoorbeeld een wietplantage in het pand. 

 

Zelf meer waarde creëren?

Rendabel investeren vraagt om geloof in wat er allemaal wél mogelijk is. Wij vertellen u graag hoe onze financiering kan bijdragen aan uw doelstelling om meer waarde te creëren.

 

  Maken wij uw investering mogelijk? 

Ook honderd procent focus op vastgoed?

Exclusieve updates, automatisch in uw mailbox

Als u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ontvangt u ieder kwartaal een update over de markten waarin wij financieren, onze visie hierop  en de laatste rente-updates.

 Blogs over investeren in vastgoed

 Rente-updates

 Markt-updates

 

Meld u aan   

 

RNHB biedt alleen financiering. We geven geen advies en bemiddelen niet tussen partijen. Laat u daarom goed informeren door een adviseur voordat u een financiering afsluit.