Vastgoedhypotheek voor consumenten

Consumer detail

Speciaal voor kleine, particuliere beleggers hebben wij de verhuurhypotheek voor consumenten.

Met deze vastgoedhypotheek voor woningen en appartementen weet u zeker dat uw financiering goed geregeld is. En dat tegen ons meest voordelige rentetarief. Bekijk het volledig overzicht van onze rentetarieven hier.

De hypotheek voor: 

 • Iedereen die privé en kleinschalig (of voor het eerst) in woonruimte investeert. 

 • De meest uiteenlopende typen woonruimte. 

 • Alle regio's in Nederland. 

 • Aanvragen t/m € 2,5 miljoen.

Kenmerken van de verhuurhypotheek voor consumenten

Voor wie?

Wie als consument woonruimte wil laten financieren, komt bij RNHB in aanmerking voor een aantrekkelijk rentetarief: het zogeheten consumententarief. 

Om in aanmerking te komen voor deze financiering moet u een consument zijn. Wij definiëren dit als volgt:

 • U doet als natuurlijk persoon een privé investering, dus niet vanuit een beroep of bedrijf.
 • U verdient niet meer dan 30% van uw totale jaarinkomen met vastgoed. (waaronder verhuuropbrengsten en/of verkoopwinsten).
 • Uw maximale inkomsten uit vastgoed bedragen € 35.000 per jaar. 

Bent u consument en wilt u een bedrijfsruimte- of combinatiepand laten financieren? Dat is mogelijk tegen dezelfde voorwaarden en rentetarieven als voor professionals. 

Welke type panden?

 • Door heel Nederland. Ook buiten de Randstad, in krimpgebieden of op B-locaties. 

 • Residentieel vastgoed: denk aan woonruimte, appartementen en studio's, waaronder ook studenten- en seniorenhuisvesting.

 • Ook voor de verbouwing of renovatie van woonruimte. U vraagt hiervoor een bouwdepot bovenop deze financiering aan. 

Maximale LTV

 • De maximale financiering die u kunt krijgen bij de lineaire vastgoedhypotheek van RNHB is 80% van de marktwaarde in verhuurde staat.

 • Voor de aflossingsvrije hypotheek geldt een maximale financiering van 70% van de marktwaarde in verhuurde staat. 

Aflosvormen

Als consument kunt u een lineaire of aflossingsvrije hypotheek (of combinatie daarvan) voor woonruimte afsluiten. Indien u kiest voor een combinatie betaalt u voor het aflossingsvrije deel geen aflossing. Voor het lineaire deel is het minimale aflossingspercentage 4%.

Met een lineaire hypotheek lost u elke maand hetzelfde bedrag af op de hypotheek. Omdat uw schuld zo steeds lager wordt, betaalt u ook steeds minder rente. Het bruto maandbedrag gaat daarom elke maand omlaag.

Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u het geleende bedrag niet stap voor stap terug. U betaalt alleen rente. Aan het eind van de looptijd van de hypotheek betaalt u het geleende bedrag terug met eigen geld, bijvoorbeeld met het geld dat de verkoop van het pand oplevert.

  Lineair Aflossingsvrij
Aflosbedrag Elke maand hetzelfde n.v.t. (u lost alles af aan het eind)
Rentebedrag Elke maand minder Elke maand hetzelfde
Bruto maandbedrag Elke maand minder Elke maand hetzelfde, gelijk aan het rentebedrag

Kosten

Wij zijn graag transparant over de (mogelijke) kosten die met deze financiering gepaard gaan, zodat u van tevoren goed kunt inschatten wat dit voor u en uw belegging betekent: 

Afsluitkosten 

 • €950 als u de financiering direct via ons afsluit.

 • Indien u onze hypotheek via een financieel adviseur afsluit, betaalt u alleen advieskosten. De hoogte hiervan, wordt bepaald door de financieel adviseur.

Bouwdepotkosten 

 • Geen kosten

Risico's

Belangrijk bij beleggen in vastgoed

Een vastgoedhypotheek is een lening. Lenen brengt risico’s met zich mee. Natuurlijk bekijken we uw situatie goed en verstrekken we u alleen een hypotheek als de risico’s voor u laag genoeg zijn.

Voorbeelden van risico’s

Voordat u begint met beleggen in vastgoed, is het belangrijk de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Hieronder zetten we een aantal risico’s voor u op een rij.

Uw inkomen daalt Ook als uw inkomen daalt, moet u kosten betalen. Uw belegging zit in het huis. U kunt dit geld niet opnemen. Zorg daarom dat u genoeg geld opzij zet voor een mindere periode.
Het pand staat leeg Als het pand leeg komt te staan, heeft u (tijdelijk) geen huurinkomsten. Ook dan moet u de kosten gewoon doorbetalen.
Het pand wordt minder waard Als het pand minder waard wordt en u verkoopt het, dan kan het zijn dat u een restschuld krijgt.
Onverwachte kosten Het kan zijn dat u voor onverwachte kosten komt te staan, bijvoorbeeld voor (groot) onderhoud. Denk aan een cv-ketel die kapot gaat.
De rente gaat omhoog Als de rentevaste periode is afgelopen en u wilt de hypotheek verlengen, dan kan de rente omhoog gaan.
Einde hypotheek Als uw hypotheek afloopt, dient het resterende bedrag te worden voldaan. Ook kijken we samen naar de mogelijkheden voor een vervolg van de financiering. 
Overlijden

Als u en/of uw partner overlijdt, houd hier dan rekening mee:

Als uw partner overlijdt, dan vallen er misschien inkomsten weg. Daardoor kan het moeilijk worden om de kosten te betalen.

Als u overlijdt (en u heeft geen partner), dan bespreken we samen met uw nabestaanden de mogelijkheden, bijvoorbeeld herfinanciering of verkoop van het pand.

Hoe werkt het aanvragen van een financiering?

Aanvraag indienen

Wilt u financieel advies of regelt u uw aanvraag liever direct met RNHB? Beide opties zijn mogelijk. RNHB schakelt net zo makkelijk met u als met uw financieel adviseur. 

Indicatieve offerte

Na de beoordeling van uw aanvraag op basis van de beschikbare documentatie, ontvangt u een indicatieve termsheet. Deze beschrijft de belangrijkste financieringsvoorwaarden en stappen die nodig zijn om tot een kredietovereenkomst te komen. Hier kunnen nog geen rechten aan worden ontleend.  

Documenten aanleveren

U levert alle documenten aan welke nodig zijn voor het beoordelen van uw financieringsaanvraag.

Taxatie uitzetten

Kies een taxateur uit onze lijst en vraag zelf de taxatie aan. De kosten en betaling regelt u zelf met de taxateur. Upload het taxatierapport in MijnRNHB, samen met andere belangrijke documenten.

Uw taxateur zal daarnaast het rapport naar RNHB versturen via SBR Nexus. Hiertoe zal de taxateur u vragen om het dossiernummer die u van ons hebt gekregen bij de financieringsaanvraag. Zo weten wij welk taxatierapport bij welke financieringsaanvraag behoort.

Kredietovereenkomst goedkeuren

Is het pand getaxeerd en zijn alle belangrijke documenten binnen? Dan kunnen wij uw aanvraag beoordelen. Als de aanvraag positief is beoordeeld, sturen we u een kredietovereenkomst ter goedkeuring. 

Financiering afronden

Als u de kredietovereenkomst heeft geaccepteerd, gaat u langs bij de notaris. Wij zorgen ervoor dat het geld op tijd bij de notaris is, de notaris maakt de officiële hypotheekakte op. Daarmee is de financiering rond. Gefeliciteerd!

Bereken wat u kunt lenen

 • Inclusief een rente indicatie.
 • Inzicht in uw cashflow.
 • Bewaar de berekening na afloop.

Belangrijke updates ontvangen?

 • Insights van experts uit de vastgoedmarkt                       
 • Onze visie op financieren en de markt                                           
 • Rente updates en andere relevante wijzigingen