Een appartement als belegging? Denk aan de VvE! 

Een appartement kopen voor de verhuur is een gangbare eerste stap voor wie wil investeren in vastgoed. Groot verschil met woningen, is dat je als eigenaar van een appartement wel met een Vereniging van Eigenaren te maken krijgt. Een extra kostenpost, waar wel het één en ander bij inbegrepen zit. 

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn alle eigenaren van de appartementen in een complex verenigd in de VvE. Zij beheren vaak één grote pot, waaruit het onderhoud van de gezamenlijke ruimtes wordt betaald. Denk aan de hal en galerij, de lift, het dak, het buitenschilderwerk en soms ook de Cv-ketel. Ook de opstalverzekering wordt meestal door de VvE betaald.  

Als je een appartement wilt kopen voor de verhuur, is het altijd interessant om te kijken hoe de VvE ervoor staat. Wat worden je maandelijkse lasten , hoe gezond is de VvE, wordt er in de toekomst groot onderhoud verwacht? Groot onderhoud kan betekenen dat je maandelijkse bijdrage omhooggaat. Toch kan de waarde van je appartement hierdoor ook weer stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kozijnen.  

Documenten die je kunt controleren: 

  • Inschrijving Kamer van Koophandel 
  • Notulen van voorgaande vergaderingen 
  • Begroting en jaarverslagen 
  • Meerjarenonderhoudsplan 

De maandelijkse bijdrage is voor elke appartementeigenaar overigens anders. Deze wordt meestal naar rato van het aantal vierkante meters berekend. Valt het op dat de maandelijkse bijdrage laag is? Dan kan het geen kwaad om te kijken hoe de VvE er financieel voorstaat.  Vraag bijvoorbeeld eens de notulen van voorgaande vergaderingen op om te kijken wat er speelt, maar ook: staat er voldoende op de rekening bij onverwachte uitgaven?     

Bent u benieuwd welke mogelijkheden er allemaal zijn om een appartement te kopen?
Lees ook: Waar koop ik woningen die ik kan verhuren?

Bent u benieuwd wat u kunt lenen bij ons?

Met onze rekentool krijgt u direct een indicatie van wat u bij ons kunt lenen.

 Bereken wat u kunt lenen

 Direct een rente-indicatie

 Direct inzicht in het verwachte rendement

 

 

   Bekijk hoe het aanvragen werkt      Direct berekenen