'Ik heb gekozen voor iets wat dichtbij mij staat'

'Ik heb gekozen voor iets wat dichtbij mij staat' (NIEUW)

Simon (31) kocht bijna een jaar geleden zijn allereerste beleggingspand. Inmiddels verhuurt hij twee appartementen. Waar lette hij op toen hij begon? En welke overwegingen maakt hij om ervoor te zorgen dat zijn investering hem iets oplevert?

‘Ik werk zelf in de vastgoedsector als makelaar-taxateur onder andere voor beleggers. Op een gegeven moment dacht ik: dit wil ik zelf. Niet om er nu van te leven, maar om iets op te bouwen voor later. Vastgoed is iets wat ik begrijp, wat ik vast kan pakken. Er is altijd vraag naar. Ik begrijp het beter dan bijvoorbeeld een aandeel Shell en heb het idee dat ik er zelf meer grip op heb.  

In januari dit jaar kocht ik mijn allereerste beleggingspand. Een appartement met drie studio’s. Allemaal waren ze verhuurd. Dat is aan de ene kant ideaal: ik had direct inkomsten. Ik hoefde niet meer op zoek naar huurders, wat normaal gesproken even tijd kost. Maar het heeft ook zo z’n nadelen: bepaald onderhoud was niet zoals ik het had willen hebben. Ik kocht iets wat al was. Zitten er huurders in, dan ga je geen ingrijpende verbouwing meer doen. Daar moet je dan genoegen mee nemen.  Dat geldt overigens ook voor de huurprijs. Die is gewoon zo: je kunt huurders niet verplichten opeens een hogere huur te betalen. Twee maanden geleden heb ik een tweede appartement voor de verhuur gekocht. Dit keer zonder huurders erin. Deze heb ik meteen zo verbouwd, dat ik er meerdere kanten mee op kan. Het appartement heeft vier kamers. Het is dus geschikt voor een gezin, of voor studenten. 


 

Buitenkans 

Een beleggingspand kopen, is in deze tijd vooral interessant als er zich een buitenkans voordoet. In mijn stad is het lastig om iets te vinden wat niet extreem hoog geprijsd is en klopt qua rendement. De prijzen van koopwoningen stijgen weliswaar, maar een huurprijs moet marktconform zijn. Huurprijzen stijgen niet zo hard als de prijzen van koopwoningen. Voor mij stond vast dat het appartement wat ik ging verhuren, betaalbaar bleef voor één gezin of meerdere studenten. Je kunt wel hopen op een expat die de hoofdprijs betaalt, maar die vijver is klein. Daarmee riskeer je dat de woning maanden leegstaat.   

Beide appartementen staan in een wijk die voorheen minder populair was, maar tegenwoordig volop in ontwikkeling is. Er wordt gebouwd, de bereikbaarheid is goed dankzij diverse metrostations, er zijn winkels en culturele voorzieningen.  

Afwegingen bij een appartement

 Naast de locatie lette ik ook op andere zaken die mijn rendement konden beïnvloeden. Verwachtte ik veel onderhoud? En omdat het om een appartement ging, hoe zat het met de Vereniging van Eigenaren (VvE)? Was deze gezond, wat was de bijdrage en wat stond er op de lijst van zaken die aangepakt zouden worden? Zo werden bij het appartement wat ik kocht alle kozijnen vervangen. De VvE-bijdrage ging daardoor omhoog, wat mijn rendement op korte termijn drukte. Maar het was ook de moeite waard, want de kwaliteit van de woning ging erop vooruit.  

Overigens kon het geen kwaad om voor bepaalde zaken hulp in te schakelen. Een verhuurmakelaar bijvoorbeeld, kent de markt door en door. Zo’n iemand weet beter dan ik wat een reële huurprijs is en waar huurders naar op zoek zijn. Ook de puntentelling (die de maximale huurprijs in de sociale sector vaststelt) heb ik door een extern bureau laten doen. Het is fijn om te weten dat wat je doet, ook klopt en volgens de regels is. Dat biedt zekerheid. De financiering heb ik zelf geregeld, maar daarvoor heb ik wel eerst goed rondgekeken en ervaringen van anderen opgevraagd.   

Langetermijninvestering 

Vaak wordt gedacht dat je direct verdient aan een investering zoals deze, dat het geld binnenstroomt. Dat is niet waar. Ik heb er de eerste maanden vooral veel geld ingestoken: verbouwingen, een cv-keuring, rookmelders, de juiste experts. Van mijn huurinkomsten – het directe rendement – houd ik na aftrek van kosten zoals hypotheek, VvE bijdrage en verzekeringen slechts een deel over. Daarvan los ik eens in de zoveel tijd extra af, of ik houd het achter de hand om eventueel leegstand te overbruggen.  Ik ga echt uit van de lange termijn: als ik mijn financiering heb afbetaald en de woningen meer waard zijn geworden, betaalt de investering zich pas echt uit.  

De spaarrentes zijn nu laag, mensen gaan over alternatieven nadenken. Investeren in vastgoed is natuurlijk een alternatief. Maar wel één die intensiever is dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Er gaat veel tijd zitten in de exploitatie, het onderhoud en het leren kennen van de markt. Je draagt bovendien een verantwoordelijkheid: als mijn huurders bellen dat iets kapot is, dan sta ik er. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Toch is het fijn dat je de regie altijd in eigen handen hebt en mijn ervaring is dat vastgoed over een langere periode een beter rendement oplevert. 

Dichtbij 

Ik ben blij dat ik heb gekozen voor iets wat dicht bij me staat. Letterlijk: ik ken mijn eigen stad en de ontwikkelingen daar het beste. Ik ken mijn huurders en zij kennen mij. Maar ook figuurlijk: ik steek er tijd in. Het is dus belangrijk dat je ergens in investeert waar je helemaal voor gaat.’ 

Disclaimer blogs

Aan de inhoud van deze communicatie kunnen geen rechten worden ontleend. RNHB en (eventuele) andere leveranciers accepteren geen aansprakelijkheid voor de inhoud van deze publicatie en/of de informatie welke via deze publicatie wordt verstrekt. Deze informatie behelst op geen enkele manier een aanbod, advies of financiële dienst. RNHB biedt alleen financiering en  geeft geen advies. Laat u daarom goed informeren door een adviseur over eventuele risico’s voordat u een financiering afsluit. 

Bereken wat u kunt lenen

  • Inclusief een rente indicatie.
  • Inzicht in uw cashflow.
  • Bewaar de berekening na afloop.

Blijf op de hoogte

  • Bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 - 17:00.
  • Mail ons: aanvraag@rnhb.nl
  • Bel ons: 030 - 799 66 66.